Nincs talán még egy étel, ami ennyi vitára ad okot, hogyan készítsük. Borsóval? Anélkül?
Elmondom mindjárt, hogyan is készítem el úgy, ahogy Édesem szereti. De előbb jöjjön egy kis “történelmi” áttekintés:
Az ötvenes években nehéz volt minőségi húshoz jutni a vendéglőknek. De mire is való a leleményes vendéglős?
“Papp Endre vendéglős imigyen számol be visszaemlékezéseiben a brassói születéséről: „A Mátyás Pince már kezdett menni, mint halvendéglő, de a húsokkal még bajban voltunk, mindenekelőtt a minőséggel. Mert ugyan mit kezdhettem 1071 darab sertésfarokkal, amit egy hétvégén leraktak a raktárba? Ebből kellett volna szombat-vasárnapra a húsra éhes vendégeknek biztosítani a választékot. Mit volt, mit tenni, a séfemmel lefaragtattam (szaknyelven snátolásnak hívják) a kevés húst a csontról-porcról, hagymás zsírban megpirítottuk, hozzávágtunk kevés paradicsomot, paprikát, fűszereztük borssal, tettünk bele fokhagymát, néhány szál friss zöldséget, vékony csíkokra vágott szalonnát, s hagymás resztelt burgonyával tálaltuk. Most már csak nevet kellett adni a sültnek.
S mert Papp mester nemcsak az erdélyi konyhának volt elkötelezett rajongója, de ismerte a román/szász brassói rostélyost is, a keresztségben a brassói nevet kapta a magyaros aprópecsenye. Ő pedig a fáma szerint 30 forint jutalmat illetékes szervektől a sertésfarok hasznosításáért. Új idők új szelei aztán elfújták a farkakat, és jöhettek a szűzek a konyhára.” (forrás: HVG)
Jómagam nem a sertésszüzet választottam, hanem egy igazán szaftos húst, a szlusszt.
A hús kockákra vágtam és kisütött szalonnakockákon, erős tűzön fehéredésig pirítottam. Visszavéve a tüzet, hozzáadtam piros kápia és csípős zöldpaprika kockákat, 3 gerezd felaprózott fokhagymát. Sóztam, borsoztam és kevés vízzel puhára sütöttem.
Míg sült a hús, a kockára vágott krumplikat bő zsírban pirosra sütöttem.
Végül összekevertem a húst a krumplival, hozzáadtam még 2 gerezd összetört fokhagymát és sütőben összemelegítettem.
Hozzávalók 2 főre:
- 1/2 kg sertés slussz
- 5 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 kápia paprika
- 1 csípős zöldpaprika
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1/2 kg krumpli
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Szia Klári! A slussz az a sertéscomb része. Finom szaftos hús. Ha a hentest megkérdezed, fogja tudni. 🙂
bocsi, demilyen husi a szlusz v, slusz, ami a receptedben szerepel? Köszi előre is üdvözlettel Klári