Konyhagyári capriccio

Márton napi sült libamell

photoeditor-1479038424381

Folytatva a sort, mai Márton napunk hőse a klasszikus sült libamell krumplipürével és párolt lilakáposztával.

Talán már olvastad korábbi bejegyzésem valamelyikénél, hogy szinte sosem követem a megszokott trendet, nem ragaszkodom pontról pontra a recepthez. Így került egy kis csavar bele.

A mell bőrét kockásra bevagdaltam és közepes tűzön egy teflon serpenyőben bőrével lefelé, majd a kiolvadt zsírban a húsos felét is elősütöttem.

A tepsibe karikára vágott hagymát, szeletelt almát, pár darab szegfűborsot, egy pohárka kólát, egy löttyintésnyi világos szójaszószt és két evőkanálnyi libazsírt tettem. Erre fektettem a mellet bőrével lefelé, alufóliával lefedtem és már ment is napozni a 175 fokra előmelegített sütőbe 2 órára. Fél óránként locsolgattam a kisült zsírral. Majd megfordítottam és bőrével felfelé még fél órát sütöttem fólia nélkül, míg szép piros nem lett.

A lilakáposztát vékonyra felszeleteltem és besózva állni hagytam. A liba kisült zsírjában egy evőkanál cukrot karamellizáltam. Egy fej kockára vágott lilahagymát kicsit megpároltam, belekerült a káposzta. Ízesítettem egész köménymaggal és egy pohárka vörösborral és lassú tűzön puhára pároltam. Közben tettem hozzá a tepsiben levő már megpuhult almából is.

Vajas krumplipüré az elmaradhatatlan köret.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db libamell (kb. 1 kg)
  • 2 alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 kg lilakáposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 pohár kóla
  • 1/2 dl világos szójaszósz
  • 1 pohár száraz vörösbor
  • 1/2 kg krumpli
  • só, szegfűbors, köménymag
  • vaj és tej a krumplipüréhez

 

photoeditor-1479026314915

A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Ha ez igaz, akkor az idei telünk rövid és saras lesz:

photoeditor-1479038466883

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!