Édesem a kenyérsütés rabja lett. Eteti a kovászt, mutogatja nekem, nézd, nézd milyen szép buborékos! Minden nap előáll egy újabb mosolygós cipócskával. Napról napra egyre szebb és finomabb kenyér kerül ki a sütőből.
Ahogy beléptem az ajtón, finom, semmivel össze nem téveszthető illat szállt a Meseházikóban. Épp akkor vette ki a frissen sült kenyérkéket.
Kifaggattam, hogy készült:
A finomlisztet és a teljes kiőrlésűt összekeverte, hozzáadta a rozskovászt, az élesztőt, a sót, a langyos vizet és az olajbogyókat. Robotgéppel kidolgozta, lazán átgyúrta és letakarva 50 percig meleg helyen kelesztette.
Ezután félóránként hajtogatta 3 alkalommal.
Félbevette a tésztát és csinos, hosszúkásra formázta.
Cserépedényben először 30 percig lefedve, majd tető nélkül további 15-20 percig sütötte 230 fokra előmelegített sütőben. A sütőből kivéve állott vízzel megspiccelte.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek. sikér
- 1 dkg élesztő
- 10 dkg rozskovász
- 2 tk. só
- 3-4 dl langyos víz
- 10 szem magozott fekete olajbogyó
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: