Édesem kívánságának eleget téve készült a mai ebéd.
Felkerestem kedvenc Tibor hentesem, adjon valami jóféle sertéshúst. Előkapott a pultból két szép darab combot és a végéből lekanyarított egy-egy darabot. Kérdezem tőle, mondd csak miféle része ez a combnak. Mormolt valami németnek tűnő szavakat, bazsalygott az orra alatt, mert egy szót sem értettem belőle. Hiába kérleltem, hogy ismételje meg, mert mit írok akkor nyájas olvasóimnak, ha fogalmam sincs, nem volt hajlandó elárulni. Ha valaki tudja, árulja el nekem.
A serpenyőben apróra vágott füstölt szalonnát pirítottam. Egy jó nagy fej hagymát megpároltam benne és erős tűzön megkapattam a kockára vágott, sózott húsokat. Paprika, paradicsom, fokhagyma trió követte, pirosparika zárta a sort. Kapott egy löttyintésnyi vörösbort, közepes lángon, lefedve magára hagytam úgy egy órára. Időnként megkevergettem.
Körete tarhonya lett egyöntetű szavazás után.
Friss, ropogós káposztasaláta igazán jó választás volt hozzá.
Hozzávalók 2 főre:
- 1/2 kg sertéscomb rész
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 3 db zöldpaprika
- 1 szem paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 1/4 kg tarhonya
- só, pirospaprika
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Elnézését kérem az urazásért, nem is néztem meg a cikk szerzőjét, bocsi. Abból indultam ki, hogy a pörköltfőzés általában a férfiak hobbija. Az én környezetemben általában a nők által készitett pörkölteknek annyi közük van az eleségek királyához, mint nekem a pelenkázáshoz. Sikerül ugyan végrehajtani, de az eredmény…
A vörösbort pedig hagyni kellene a marha- vagy a vadpörkölthöz, esetleg kakashoz. Ha mindenképpen ragaszkodik hozzá, akkor egy pohárból tessék hozzá meginni. Nyilván nagyon izletes lett az Ön által elkészitett étel, de a pörkölt elnevezés sértés. A Trabantra is ráirhatjuk, hogy Merci, mégsem az.
Igen, ez a német hangzású szó tényleg a slussz lehetett, de a diója a legjobb része. A pörkölt pdig attól pörkölt, hogy a húst egyszer, vagy kétszer le kell pörkölni, utána hozzáadni a pirospaprikát,megkavarni, hogy a paprika íze beleolvadjon, aztán fe
lönteni, stb.
Bocs, (a lezáró zárójelen kívül) elfelejtettem az előbb, hogy a leírás + fénykép alapján nagyon finom lehetett, s ez a lényeg. Mi is gyakran csinálunk hasonló ragukat, különféle hozzáadott kiegészítőkkel(pár karika virsli/debreceni, savanyú uborka, zöldborsó, stb., számtalan a variáció), de a lényeg, hogy ez az elkészítési mód semmiképp sem eredményez pörköltet. Az alapok, amiket persze ma már nem is tudunk/akarunk olyan szigorúan venni, itt találhatók:
Nagyon guszta sertésragu tarhonyával, az elkészítés módja is rendben, de ez nem pörkölt. Aki akarja érteni miért nem, az érti, aki meg nem, annak úgyis hiába indokolnám. (A neten amúgy utána lehet olvasni, mi az a pörkölt. Az elkészítés technológiájában vannak egyéni “titkok”, rafinériák, stb., de a homogén (!) szaft + hús, minden recept végeredménye kell, hogy legyen.
Végül is a lényeg hogy a családnak ízlett.
Köszi Ilona! Végül is azért indítottam a blogot,hogy ötletet adjak. Ráadásul úgy, hogy nem kell feltétlenül a kőbe vésett, megszokott receptet követni. Ahogy a bemutatkozómban le is írtam. Persze mindig lesznek olyanok, akik a járt utat a járatlanért el nem hagynák, de ez legyen az ő döntésük, én meg járom a magamét. 😉
Így is finom lehet, ahogy leírta. 🙂 Azért nálam van annyi költői szabadság, hogy szalonnával csinálom. ;)ami meg a nokedli/tarhonya köretet illeti, mindkettővel nagyon szeretjük.
Nagyon jól néz ki!
Jó finom receptjeid vannak, mindig megnézem mit készítesz.
Köszi az ötletet.
Igen bizony ez inkább egy lecsóshús.A pörkölt lényege a húsból lassan kifővő húslé ami a hagyma paprika paradicsom kombóval homogenizálódva szaftot eredményez.
Biztos finom volt.Ha comb akkor a diója része,az elég szaftos,a többi része kicsit száraz pörköltnek.Pörkölt alá nem rakunk füstölt szalonnát.Sertés zsir,hagyma üvegesre.piros paprika zsírjára pirítva,nehogy meg égjen.A húst fehéredésig pirítjuk,a bolti hús szinte a saját levében meg párolódik.És mindig csak anny lé víz,vagy akár bor éppen csak ellepje.Végül is pörkölt és nem főtt hús.Nagyon nem hagynám magára nehogy oda kapjon.A fokhagymat csak a vége felé,jobban kiadja az izét.Ízlés dolga de nekem a nokedli jobban bejön.Jó étvágyat
Hát ez minden,csak nem pörkölt.
??? Milyen úrról beszél?
Az úr készitett egy laza lecsóshúst. Gratulálok, és jó étvágyat hozzá. (De ha vendégeknek kinálja, el ne árúlja, hogy ez pörkölt!)
Ilona kedves!Elárulja, ön hogy készíti? Biztos sokkal gyakorlottabb,mint jómagam.
Szegény család valószínű nem evett még igazi pörköltet. Ja és a káposzta saláta sem valami gyönyörűség.
Kedves uram! Ön bizonyára mesterszakács. Kérem, avasson be, milyen az igazi pörkölt! Tanulni senkinek se késő. 🙂
Ennek semmi köze egy igazi pörkölthöz”
Nem csak azt nem tudja, mi kell a pörköltbe, de az sem tudja miből csinálja. Egyébként is, a tarhonyát
marhapörkölttel szeretem, és nem sertéspörkölttel!
Hentes annyit mondhatott csak- lábszár ill.csülök!!!!
Az egészbe azt nem értem,hogy készül neki a főzésnek aki azt se tudja,hogy mi kell alapanyagnak!!!!!
A húst éppen ellepje a víz az kimaradt,mert egyébként közepes lángon 1dl bor kb.1/2 óra alatt elpárolog és jó kis égett husika lesz belőle.
Át kellene gondolni a leírásokat mielőtt hozzá lát a közléséhez!!!
Szerintem slusz amit levágott a hentes, combból nagyon szálkás, száraz lett volna. Nagyon sokáig főtt.
Aki nem ért a pörkölt készítéshez , az ne
kontárkodjon bele !!!
NAGYON ROSSZ A RECEPT !!!!!!!!!!!
Jó esetben hagyta elfőni..)))
Ami kifőtt belőle víz, az mehet a gesztenyepürébe! Isteni pikáns ízt ad nekije! 🙂
Mit csináltál a liternyi vízzel ami kifőtt belőle? 🙂