Konyhagyári capriccio

Marhagulyás csipetkével

Marhagulyás csipetkével

Kinn fagyos, zúzmarás a táj. Mi sem esik jobban, mint egy forró marhagulyás, hozzá Édesem keze által készült kovászos cipó. Még langyos volt, amikor megszegte.

Megint kedvenc hentesemtől való a marhahús, még sosem csalódtam, mindig minőségi árut ad.

Szerintem levest főzni a világ legegyszerűbb dolga, nem is vágytam másra most, mint egy láblógatós ebédre.

Kevés zsíron megpirítottam a felkockázott füstölt szalonnát, majd erős tűzön kérget sütöttem a húsdarabokra. Meghintettem sóval, pirospaprikával, belekerült a felaprított hagyma, felöntöttem hideg vízzel és közepes hőn hagytam fődögélni. 

Mindeközben felkarikáztam a sárgarépát és a fehérrépát, felkockáztam a krumplit, a zellergumót és a szárát. A zellerleveleket laskára vágtam. 4 gerezd fokhagyma darabolva várta a sorsát még, hogy a levesbe kerüljön. 

Közben a hús félig megpuhult, így belezúdítottam a zöldségeket, pár karika csípős zöldpaprikával együtt.

Marhagulyás csipetkével

Míg főtt a leves, elkészítettem a csipetkét egy tojás és annyi liszt hozzáadásával, hogy jó kemény tésztát kapjak. A Jingle bell ritmusára meg is csipegettem és a kész levesbe szórtam. Le is lehet ilyenkor már a főzőlapot kapcsolni, éppen elég forró a leves, hogy a csipetkék megfőjenek és a leves felszínére bukdácsoljanak.

Marhagulyás csipetkével

 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg marhahús, pl. marhalábszár
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 nagyobb fehérrépa
  • 1 öklömnyi zellergumó és annak szára, levele
  • 2 db közepes krumpli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • néhány karika csípős zöldpaprika
  • só, pirospaprika
  • a csipetkéhez 1 tojás és liszt

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!