Konyhagyári capriccio

Gyros, a görög

Gyros

Régóta kacérkodom ezzel az étellel, nagyjából azóta, amióta egy igen klassz helyen életünk legfinomabb gyrosát ettük.

Nagyon szeretem Görögországot, jó sok helyet bejártam már, főleg a szigeteket, azokból is a kevésbé felkapottakat. Közülük is Kea a kedvencem, talán azért, mert az volt az első görög sziget, amire lábamat tettem. Sosem felejtem el Antonio baba (bácsi) kedves tavernáját, ahol olyan baráti vendéglátással fogadott minket, ami a mai napig emlékezetes…

A recept nagyon egyszerű, az ízvilága nagyszerű.

A csirkecombokat megszabadítottam a csontoktól, felcsíkoztam és fűszerolajjal összekevert gyros fűszerkeverékben megforgatva 2 órát pácolódni hagytam. 

Amíg pácolódtak a húscsíkok, előkészítettem a salátát: lila- és édeskáposztát vékony csíkokra vágtam, belekerült még felkockázott lilahagyma, piros kaliforniai paprika, kígyóuborka. Fél citrom levével és kevés olívaolajjal meglocsoltam, sóztam és a hűtőbe tettem felhasználásig.

A görög joghurtba egy gerezd fokhagymát reszeltem. Ez lesz a saláta öntete.

Egy nagyobb, mélyebb serpenyőt felforrósítottam és a húscsíkokat gyakori keverés mellett pirosra, puhára sütöttem. Nem kell bele plusz olaj, elég, amit a páchoz tettem.

Körete sztékburgonya volt, aminek a receptjét itt találod.

Hozzávalók 2 főre:

  • 3 csirkecomb filézve
  • 10 dkg lilakáposzta
  • 10 dkg édeskáposzta
  • 10 dkg kígyóuborka
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 1 fej lilahagyma
  • 4 közepes burgonya
  • 2 dl görögjoghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom
  • gyros fűszerkeverék, só, olíva olaj, 

 

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!