Régóta kacérkodom ezzel az étellel, nagyjából azóta, amióta egy igen klassz helyen életünk legfinomabb gyrosát ettük.
Nagyon szeretem Görögországot, jó sok helyet bejártam már, főleg a szigeteket, azokból is a kevésbé felkapottakat. Közülük is Kea a kedvencem, talán azért, mert az volt az első görög sziget, amire lábamat tettem. Sosem felejtem el Antonio baba (bácsi) kedves tavernáját, ahol olyan baráti vendéglátással fogadott minket, ami a mai napig emlékezetes…
A recept nagyon egyszerű, az ízvilága nagyszerű.
A csirkecombokat megszabadítottam a csontoktól, felcsíkoztam és fűszerolajjal összekevert gyros fűszerkeverékben megforgatva 2 órát pácolódni hagytam.
Amíg pácolódtak a húscsíkok, előkészítettem a salátát: lila- és édeskáposztát vékony csíkokra vágtam, belekerült még felkockázott lilahagyma, piros kaliforniai paprika, kígyóuborka. Fél citrom levével és kevés olívaolajjal meglocsoltam, sóztam és a hűtőbe tettem felhasználásig.
A görög joghurtba egy gerezd fokhagymát reszeltem. Ez lesz a saláta öntete.
Egy nagyobb, mélyebb serpenyőt felforrósítottam és a húscsíkokat gyakori keverés mellett pirosra, puhára sütöttem. Nem kell bele plusz olaj, elég, amit a páchoz tettem.
Körete sztékburgonya volt, aminek a receptjét itt találod.
Hozzávalók 2 főre:
- 3 csirkecomb filézve
- 10 dkg lilakáposzta
- 10 dkg édeskáposzta
- 10 dkg kígyóuborka
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 1 fej lilahagyma
- 4 közepes burgonya
- 2 dl görögjoghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom
- gyros fűszerkeverék, só, olíva olaj,
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: