Most, hogy túl vagyunk az ebéden jöttem rá arra, önkéntelenül is vágyom a színekre így február közepe táján, annyira várom a tavaszt.
Péterem nagy kedvence ez az étel. Miután a brokkoli nekem a szívem csücske, nem volt nehéz kompromisszumot találni, hogy ez kerüljön bele és ne karfiol.
Hogy miért olyan színű a krumplipüré? Arra is fény derül, de most jöjjön egy kis történelmi áttekintés, miért is Dubarry a Dubarry.
Naná, hogy sersélafam. Du Barry grófnő XV. Lajos szeretője volt. Kicsi korában már a konyhában sürgött-forgott, hiszen édesanyja szakács volt. A maga kreálta étel nagy népszerűségnek örvendett. Talán sokan emlékeztek rá, hogy a róla elnevezett étel a 80-as évek vendéglőinek különlegessége volt.
Miután talán nincs olyan étel amit át ne formálnék a magam kedvére, du Barry kisasszony fogása is erre a sorsra jutott.
Vegyünk 4 szép szelet karajt, amit kicsi klopfolás után sóztam, lisztbe hempergettem és kicsi zsiradékon mindkét oldalát megsütöttem.
A brokkolit rózsáira szedtem (az eredeti recept karfiolt ír, de szerintem a brokkoli sokkal ízesebb) és bő, sós vízben éppen csak roppanósra főztem.
A kisült húsokat egymás mellé sorakoztattam egy jénai tálba, ráültettem a brokkolikat.
Besamel mártás készítettem, amibe szerecsendiót és egy kis cheddart is reszeltem.
A mártást ráöntöttem a brokkolis hússzeletekre és 180 fokra előmelegített sütőbe tolva addig sütöttem, amíg a besamel szép aranybarna színt nem kapott.
A körete krumplipüré volt. Tegnapról maradt egy kis sült tök, amit a krumplihoz kevertem. Nagyot dobott az ízén.
Szemet-lelket gyönyörködtető színek. Ugye?
Csirkemellből is finom.
Hozzávalók 2 főre:
- 4 szelet sertéskaraj
- 1 közepes fej brokkoli
- 1/2 kg krumpli
- 1/4 kg sütőtök
- besamel mártás
- 5 dkg cheddar sajt
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: