Konyhagyári capriccio

Dubarry szelet kicsit máshogy

Dubarry szelet

Most, hogy túl vagyunk az ebéden jöttem rá arra, önkéntelenül is vágyom a színekre így február közepe táján, annyira várom a tavaszt.

Péterem nagy kedvence ez az étel. Miután a brokkoli nekem a szívem csücske, nem volt nehéz kompromisszumot találni, hogy ez kerüljön bele és ne karfiol.

Hogy miért olyan színű a krumplipüré? Arra is fény derül, de most jöjjön egy kis történelmi áttekintés, miért is Dubarry a Dubarry.

Naná, hogy sersélafam. Du Barry grófnő XV. Lajos szeretője volt. Kicsi korában már a konyhában sürgött-forgott, hiszen édesanyja szakács volt. A maga kreálta étel nagy népszerűségnek örvendett. Talán sokan emlékeztek rá, hogy a róla elnevezett étel a 80-as évek vendéglőinek különlegessége volt.

Miután talán nincs olyan étel amit át ne formálnék a magam kedvére, du Barry kisasszony fogása is erre a sorsra jutott.

Vegyünk 4 szép szelet karajt, amit kicsi klopfolás után sóztam, lisztbe hempergettem és kicsi zsiradékon mindkét oldalát megsütöttem.

A brokkolit rózsáira szedtem (az eredeti recept karfiolt ír, de szerintem a brokkoli sokkal ízesebb) és bő, sós vízben éppen csak roppanósra főztem.

A kisült húsokat egymás mellé sorakoztattam egy jénai tálba, ráültettem a brokkolikat.

Besamel mártás készítettem, amibe szerecsendiót és egy kis cheddart is reszeltem. 

A mártást ráöntöttem a brokkolis hússzeletekre és 180 fokra előmelegített sütőbe tolva addig sütöttem, amíg a besamel szép aranybarna színt nem kapott.

A körete krumplipüré volt. Tegnapról maradt egy kis sült tök, amit a krumplihoz kevertem. Nagyot dobott az ízén.

Szemet-lelket gyönyörködtető színek. Ugye?

Csirkemellből is finom. 

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 1 közepes fej brokkoli
  • 1/2 kg krumpli
  • 1/4 kg sütőtök
  • besamel mártás
  • 5 dkg cheddar sajt

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!