Reggel kinéztem az ablakon és minden fehér volt a zúzmarától. A fű, a kisház teteje. Hiába mutat a naptár márciust, csak nem akar tavaszodni?
Engem befolyásol az időjárás, hogy milyen ételt készítsek. Ezért ma ezt a jó kiadós levest találtam megfőzni. Persze Péter is biztatott, mert nagy kedvence.
A csülköt egy jó nagy fazékban hideg vízben feltettem főzni pár babérlevél kíséretében.
Míg fődögélt a csülök, felvagdostam a zöldségeket: hagymát, fokhagymát, fehérrépát, sárgarépát és a zellert.
Mikor a csülök megpuhult – ez kb. 2 óra – hozzáadtam a zöldségeket és a babot.
Eközben 1 tojásból és lisztből tésztát gyúrtam (sót nem tettem bele, a leves épp elég sós volt) és helyes kis csipetkéket szaggattam.
A zöldségek ennyi idő alatt puhára is főttek, így csak csipetkékre várt a leves, hát ment is bele izibe’.
Végül megszórtam felaprított petrezselyemmel.
A csülköt emberes szeletekre vágtam tálaláskor.
Aki szereti, tejfölt is tegyen rá.
Hozzávalók 4 főre:
- kb. 1 kg füstölt sertés hátsó csülök
- 1/2 kg mirelit tarkabab
- 1 fej hagyma
- 3 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 1 öklömnyi zellergumó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- a csipetkéhez 1 tojás és liszt
- a tálaláshoz tejföl
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek