Konyhagyári capriccio

Marhahúsgombóc csípős zöldséges raguval

Marhahús gombóc csípős zöldségraguval

Bolyongok a raguk ízvilágában. Nagyon beszippantott ez az igazán természetes, fűszeres, csípős  és harmónikus egyszerűség.

Amikor egy edényed van a főzésre. A magyar gulyás, az ír stew, a francia marharagu vagy a vörösboros kakasragu, a marokkói egytálételek mind egy tőről fakadhatnak. 

Megdöbbentem, mennyire közel áll hozzám. 

Tegnap óta mesterkedem, hogy készüljön a mai ebéd úgy, hogy jelen legyenek ezek az ízek, mégis egyéni és egyedi alkotás legyen.

Édesem elismerő csettintései megnyugtattak. Finom lett.

A darált marhahúsba egy fej apróra vágott hagymát, egy reszelt fokhagymagerezdet tettem. Fűszereztem sóval, borssal, majorannával és cayenne borssal, paprikakrémmel.

Alaposan összedolgoztam és golflabda nagyságú golyókat formáztam.

Felforrósított olívában pirosra sütöttem őket, majd a serpenyőből kivéve félretettem.

A nagyobb kockára vágott lila- és vöröshagymát, a hasonló méretűre szabdalt kaliforniai paprikát és az egészben hagyott fokhagyma gerezdeket a visszamaradt olajban erős tűzön megpirítottam.

Só, bors ebbe is került, na meg az elmaradhatatlan jó erős csili szósz.

Felöntöttem egy konzerv darabos paradicsom szósszal, egy pohárka száraz vörösborral, visszavettem alacsonyra a hőfokot és halkan rotyogtattam fél órát. Ekkor visszatettem a húsgombócokat, megrázogattam, hogy a ragu mindenhol belepje és tovább hagytam fődögélni még fél órát.

Ennyi idő alatt minden zöldség puhára párolódik, a gombóc is átitatódik a sok finom ízzel.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórtam meg. Mellé bagettet kínáltam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 doboz darabos paradicsom konzerv
  • 1 dl száraz vörösbor
  • só, bors, cayenne bors, majoranna, csípős csiliszósz, petrezselyem

Marhahús golyók csípős zöldségraguval

 

 

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!