Különös házasság, no nem a Mikszáth féle 😊. A kényszerűség szülte. Történt ugyanis, hogy muszakát vágytam készíteni, de a két darab padlizsán kevésnek bizonyult. Így jutott eszembe a másik görög finomság, a pastitsio (vagy pasticcio). Nosza rajta, összeötvöztem a két receptet. Akár nevezhetnénk muszticcionak vagy pasztakának is. 😅 Csak a nyelvünk bele ne törjön.
Miután az egyszerűség és a láblógatás híve vagyok – pláne hétvégén -, elég volt a fagyóból elővennem a ragut, melynek leírását itt találod:
Míg az olvadozott, nekiállhattam a többi elkészítésének.
A padlizsánt félujjnyi karikákra vágtam és egy nagy serpenyőben kevéske, nagyon forró olajban minkét oldalukat pirosra sütöttem. Kicsi olajat érdemes pótolni, mert a padlizsán imádja beszívni.
Közben kb. 20 dkg pennét megfőztem al dente, leöntöttem a vizet róla, kicsi olajjal összekevertem és félreraktam.
Fél liter besamelt készítetem, ízesítettem szerecsendióval, borssal, sóval, oreganoval. Belereszeltem a cheddar sajtot.
Na végre jöhet a rétegezés:
A cseréptál aljába tettem a pennét és a ragu 1/3-val összekevertem. Pár kanál besamelt öntöttem rá. A padlizsán karikák felével beterítettem a tésztát, majd a maradék ragut eloszlattam rajta. Befedtem a maradék padlizsánnal. Végül a besamelt szépen eloszlattam rajta.
200 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütöttem, mígnem a besamel aranybarnára pirult.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 db padlizsán
- 30 dkg kész ragu
- 20 dkg penne
- 1/2 l besamel
- 10 dkg cheddar sajt
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: