Olyan rég birizgált a gondolat, hogy egy kicsit kilépjek a megszokott rántott hal, majonézes krumpli igazán finom, de kihívást nem adó komfortzónájából.
Így került terítékre nyáron a mediterrán ízvilágot hajlékunkba csempésző marokkói hal, ami meglepően nagy sikert aratott.
Őszre fordulván az idő, kicsit tartalmasabb ételt kíván az ember szervezete.
Ezért arra gondoltam, hogy legyen a mai ebédünk ez a halétel. Sose készítettem még, de számomra ez nem jelent gondot, sőt.
Kedvenc boltomban épp akkor rakták ki a friss afrikai harcsát, amikor vásároltam. Így egy tálcányi a kosaramba került. Szeleburdiságomnak köszönhető, hogy csak itthon vettem észre, hogy nem a megszokott filézett cuccot vettem.
Gyors újratervezés. Éles késsel meglepő módon gyorsan ki tudtam filézni.
A halcsontból alaplevet készítettem. Így: egy kisebb fej hagyma, fokhagyma, babérlevél, só, pirospaprika és fél liter víz társaságában erős tűzön kb. a felére beforraltam. Ennek később lesz jelentősége.
Neki is állhatunk a paprikás elkészítésének.
A bacon kockákat 2 evőkanál zsírban ropogósra sütöttem és a felét félretettem a túrós csuszához.
A felaprított hagymát megpirítottam, majd hozzáadtam a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát. Sóztam, pirospaprikával meghintettem és hozzálöttyintettem úgy egy deci hal alaplevet. Csendesen fődögélt, míg tökéletesen puha nem lett a zöldség.
Egy evőkanálnyi tejföllel behabartam. Liszt nem kellett hozzá, annyira sűrűre főtt a ragu.
Mindeközben a halfilét feldaraboltam és egy kis keleti halszószt locsoltam rá.
Kevés liszttel megszórtam és némi zsiradékon ropogósra sütöttem, majd összeforraltam a lecsós alappal.
Túrós csuszával tálaltam.
Hozzávalók 2 főre:
- 70 dkg afrikai harcsa
- 20 dkg bacon
- 1 fej hagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg kockatészta
- 1/2 kg túró
- 3 dl tejföl
- 1 dl hal alaplé
- só, pirospaprika, halszósz, liszt
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: