A karácsonyi habzsidőzsi után valami könnyed ebédre vágytunk.
A tálcányi kagylót eredetileg Szentestére kívántam elkészíteni, végül is elmaradt, mert a halvacsora bőségesen elég volt mindkettőnknek.
A recept sajátom, bármi nemű egyezés más recepttel csakis a véletlen műve lehet.
Nos, vágjunk is bele.
A kagylókat bő vízben váltva tisztára mostam, az esetleges szennyeződéseket és a moszatot eltávolítottam róluk.
Egy nagyobb fazékban olíva olajat hevítettem és a felkockázott hagymát, fokhagymát, valamint az egy szem paradicsomot megpároltam benne.
Felöntöttem 1 dl száraz fehérborral és 1 dl vízzel. Megvártam míg felforr és beleborítottam a kagylókat. Frissen őrölt feketeborssal megszórtam.
Erős tűzön, időnként kavargatva, nagyjából 5-6 percig főztem. Tovább nem szabad, mert gumiszerűvé válik a cucc.
A kagylókat egy tálba szedtem, kibogarásztam a héjukból, visszatettem a főzőlébe és melegen tartottam. Néhány darabot meghagytam a díszítéshez.
Mindeközben kifőztem a spagettit al dente és a kagylós lével összeforraltam.
Két evőkanálnyi főzőtejszínnel finom, selymes állagúvá tettem.
Ha valaki úgy szereti, kínáljunk hozzá friss bagettet. A tejszínes szósz kitunkolása mennyei élvezetet sejtet. 😅
Hozzávalók 2 főre:
- 1kg kék kagyló (héjastul)
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 dl száraz fehér bor
- 2 ek. főzőtejszín
- 25 dkg spagetti
- só, bors
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: