Tudom, tudom, marhabélszínből az igazi, kipróbálásra mégis érdemes pulykamellből is.
Hoztam fázisfotókat a könnyebbség kedvéért és épp úgy készítettem el, ahogy valamikor a 80-as évek egyik téli vakációján egy krakkói séf az asztalunknál. Akkor ettem először és annyira ízlett, hogy azóta, több, mint 30 év távlatában nagyon sokszor megfőztem, leginkább ünnepi alkalmakkor.
A titka az, hogy minden hozzávalót nagyjából egyforma csíkokra vágjunk.
A pulykát szójaszósz és olaj keverékében megforgattam, vadfűszerrel megszórtam és pár órát hagytam pácolódni.
Csíkokra vágtam a többi hozzávalót:
Jöhet szép sorban a pirítás erős tűzön. Először a hús:
Kiszedtem a serpenyőből és a gombát tettem a helyére. Majd az uborkát:
Ropogósra sütöttem a szalonnát, benne megpirítottam a hagymát.
Aztán az összes többi hozzávaló visszakerült a serpenyőbe.
Egy evőkanál sűrített paradicsom, 2dl száraz fehérbor és pár babérlevél társaságában negyed órácskát rotyogtattam közepes tűzön.
Végül selymes tejszínt öntöttem hozzá.
Burgonya krokettel tálaltam.
Hozzávalók 2 főre:
- 1/2 kg pulykamell
- 25 dkg gomba
- 3-4 db csemege uborka
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 dl olaj
- 1 dl szójaszósz
- 2 dl tejszín
- só, bors, vadfűszer keverék
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek