Konyhagyári capriccio

Tyúkpörkölt, nemes egyszerűséggel

Tyúkpörkölt

Prológ…

Pénteken a piacon szembe jött velem egy fél tyúkocska. Bicegett kissé, hát megszántam és hazavittem. Boldogságos tyúkpörkölt lesz belőle. A hagyományoktól eltérően nem főzöm.  Cserépedénybe halmoztam a darabjait. Már benn van az istenadta a sütőben hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom társaságában. Kapott egy kis vörösbort is, hogy élvezze végóráit. 😂3 óra múlva kiderül, mire is mentünk egymással.😋

 

3 óra múlva…

Ha azt mondom, hogy a vártnál is finomabb az íze, elhiszitek? 

Sokkal teltebb, zamatosabb, mint ifjonti csirketársa.

Aki evett már tyúkot, biztos bőszen bólogat. Nekem ez volt a szűzkeresztségem.

Ezután gyakran lesz nálunk terítéken, az tuti.

 

Akkor jöjjenek a részletek:

A tyúkocskát darabjaira szedtem és besóztam.

A combjáról levagdosott hájat kisütöttem.

A füstölt szalonnakockákat zsírjára pirítottam.

A római tál alját megágyaztam a kockára vágott hagymával, paprikával, paradicsommal.

Ráültettem a húsdarabokat, édesnemes pirospaprikával megszórtam, meglocsoltam a vörösborral és a kisült tyúkzsírral. Az előzőleg kisütött füstölt szalonna kockák a zsírral együtt is a tálba került.

Lefedtem és a hideg sütőbe tettem, hogy együtt melegedjen a római tállal. 180 fokra beállítottam és fél óránként megforgattam a húsokat.

Türelem, türelem, három óra kell, hogy puha, omlós legyen a tyúkocska és a zöldségek a vörösborral szépen besűrűsödjenek.

Naná, hogy aprócska, gurulós gyöngy nokedlival tálaltam.

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1/2 tyúk, kb. másfél kg
  • 1 jó nagy fej hagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. édesnemes pirospaprika

Tyúkpörkölt

 

 

 

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!