Azért tudnak az angolok is nna, ha jófélét akarnak enni. Ikonikus ételük ez, mely eredetileg bárányhúsból készül.
Ismertek annyira, hogy szinte minden receptet a magam ízlésére formálok, így volt ez most is.
Marhahúsból készítettem.
Ebben a cudar, ködös, zúzmarás időben testet-lelket felmelegítő fogás.
Ehhez az ételhez kell némi türelem és idő, de végeredmény kárpótol, nem beszélve Drágám kézcsókjairól. 🥰
A marhahúst feldaraboltam, a ropogósra sült szalonnakockákon erős tűzön megpirítottam.
Az apróra vágott hagymát hozzáadtam és megpároltam.
Liszttel megszórtam és kevergetve pirítottam tovább.
Felöntöttem kb. 1 dl marhahús alaplével és 1 dl száraz vörösborral.
Jöhetnek a többi hozzávalók: kockára vágott paradicsom, apróra vágott fokhagyma, no meg a fűszerek, őrölt bors, kakukkfű, babérlevél, chili pehely, kicsi pirospaprika.
Lassú tűzön főztem és nagyjából félidőben hozzá adtam a felkarikázott sárgarépát. Addig főztem, míg puha nem lett minden. Kb. 2 óra.
A ragu szép krémesre besűrűsödik.
Míg főtt a ragu, a kockára vágott krumplit sós vízben puhára főztem.
Leöntöttem róla a vizet, majd a vajjal és a tejszínnel krémesre kevertem. Pont kihűl annyira, hogy a tojássárgákat is hozzá tudjam tenni. Végül belereszeltem a cheddar sajtot, szerecsendióval és frissen őrölt borssal fűszereztem.
A ragut egy tűzálló tálba borítottam és szépen elegyengetve befedtem a krumplipürével.
200 fokos sütőbe toltam és 20 percig sütöttem.
Hozzávalók 2 főre:
- 40 dkg marhalapocka
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 szál sárgarépa
- 1 dl marhahús alaplé (leveskockából)
- 1 dl száraz vörösbor
- 1/2 kg krumpli
- 10 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg cheddar sajt
- 1 ek. liszt
- só, bors, pirospaprika babérlevél, kakukkfű, chili pehely, szerecsendió
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: