Konyhagyári capriccio

Pásztorpite télvíz idejére

Pásztorpite, Shepherd's Piee

Azért tudnak az angolok is nna, ha jófélét akarnak enni. Ikonikus ételük ez, mely eredetileg bárányhúsból készül. 

Ismertek annyira, hogy szinte minden receptet a magam ízlésére formálok, így volt ez most is. 

Marhahúsból készítettem. 

Ebben a cudar, ködös, zúzmarás időben testet-lelket felmelegítő fogás. 

Ehhez az ételhez kell némi türelem és idő, de végeredmény kárpótol, nem beszélve Drágám kézcsókjairól. 🥰

A marhahúst feldaraboltam, a ropogósra sült szalonnakockákon erős tűzön megpirítottam. 

Az apróra vágott hagymát hozzáadtam és megpároltam. 

Liszttel megszórtam és kevergetve pirítottam tovább.

Felöntöttem kb. 1 dl marhahús alaplével és 1 dl száraz vörösborral. 

Jöhetnek a többi hozzávalók: kockára vágott paradicsom, apróra vágott fokhagyma, no meg a fűszerek, őrölt bors, kakukkfű, babérlevél, chili pehely, kicsi pirospaprika. 

Lassú tűzön főztem és nagyjából félidőben hozzá adtam a felkarikázott sárgarépát. Addig főztem, míg puha nem lett minden. Kb. 2 óra. 

A ragu szép krémesre besűrűsödik. 

Míg főtt a ragu, a kockára vágott krumplit sós vízben puhára főztem. 

Leöntöttem róla a vizet, majd a vajjal és a tejszínnel krémesre kevertem. Pont kihűl annyira, hogy a tojássárgákat is hozzá tudjam tenni. Végül belereszeltem a cheddar sajtot, szerecsendióval és frissen őrölt borssal fűszereztem. 

A ragut egy tűzálló tálba borítottam és szépen elegyengetve befedtem a krumplipürével. 

200 fokos sütőbe toltam és 20 percig sütöttem. 

Pásztorpite, Shepherd's Pie

Hozzávalók 2 főre:

  • 40 dkg marhalapocka 
  • 5 dkg füstölt szalonna 
  • 1 fej hagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 db paradicsom 
  • 1 szál sárgarépa 
  • 1 dl marhahús alaplé (leveskockából) 
  • 1 dl száraz vörösbor 
  • 1/2 kg krumpli
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 2 db tojássárgája 
  • 5 dkg cheddar sajt
  • 1 ek. liszt
  • só, bors, pirospaprika babérlevél, kakukkfű, chili pehely, szerecsendió

 

 

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!