Vége van a nyárnak…kicsit sajnálom, kicsit örülök. A hűvösebb időben újból előkerülhetnek a klasszikus, kicsit nehezebb magyaros ételek, amit csöppet sem bánok.
Így került ma asztalunkra a csülökpörkörkölt. Miért ebből? Sokféle húsból készítettem már pörköltet, elmondhatom, hogy a vadhúsból készült után nálam a második helyen van.
A mostani recept a sajátom, ahogy a többi is, tehát az elkészítés módja, fűszerezése az én ízlésvilágomat tükrözi.
A füstölt szalonnát felkockáztam, pirosra sütöttem és az 1/3-át félretettem a galuskához.
A szalonnazsiradékban a felaprózott hagymát puhára pároltam, majd felerősítve a tüzet a kockákra vágott csülköt (a bőrével együtt) megpirítottam.
Visszavettem a tüzet, megszórtam fűszerpaprikával, átforgattam, kicsit sóztam, megszórtam egész köménymaggal.
Jöhetnek a feldarabolt zöldségek: zöldpaprika, hegyes csípős paprika, paradicsom, fokhagyma.
Fedő alatt kb. másfél óra alatt puhára főtt. Félidőben nagyjából egy decinyi száraz fehérbort adtam hozzá.
Galuskával tálaltam, amit kifőzés után a félretett szalonnás zsírban forgattam meg.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 db kicsontozott sertés első csülök ( kb. 50-60 dkg)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 1 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- só, pirospaprika, egész köménymag
- 1 dl száraz fehérbor
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Az idősebbek még emlékeznek a hagyományos ízekre és a csülökpörköltre is szüksége van a szervezetnek az ízületek miatt. A csülök, a köröm tartalmaz olyan kocsonyás anyagot, amely könnyen felszívódik. A füstölt szalonna már kevésbé egészséges, az előállítása többnyire eltér a hagyományostól és nagyon drága (többe kerül, mint a hús). Különösen abban az esetben költséges, ha utána az orvost is föl kell keresni emésztési problémák miatt !