Olyan régóta szemezek már a marokkói konyhával. Nincs tagine-om, nincs itthon olyan fűszer, nincs marokkói kenyérkém, ami elengedhetetlenül szükséges. De van csirkecomb, van vágyakozás a marokkói ételekre és Marokkóba is nem utolsó sorban.
Nem is tudom, végül mi adott lökést, hogy végre belevágjak.
Talán az, hogy valami újdonságra vágytam.
Meglepetésemre (nem is emlékeztem, hogy vettem volna), találtam a fűszereim közt Ras el Hanout-ot, ami az észak-afrikai konyha közismert fűszerkeveréke.
Ras el Hanout-nak sok, megszámlálhatatlan változata létezik. Sok más mellett akad benne chili, fahéj, kardamom, koriander, kurkuma, feketebors…
Feldaraboltam a csirkecombokat és az olívaolajban elkevert Ras el Hanout fűszerkeverékkel jó alaposan bedörzsöltem és állni hagytam.
Ezalatt nagyobb darabokra vágtam a zöldségeket, félbe az egész fokhagyma fejét, karikára a citromot.
Jól felforrósított olívaolajban, egy nagyobb serpenyőben pár perc alatt elősütöttem a csirke darabokat.
A zöldségeket a cseréptál aljába elterítettem, egy maréknyi olajbogyóval és aszalt sárgabarackkal megszórtam, rá öntöttem kb. 2 dl csirkehús levest, ráültettem a combokat, lefedtem.
175 fokos sütőben kb. 2 óra hosszat sütöttem, majd a cseréptál tetejét levéve, légkeverésessel még negyed órát pirítottam.
Egy száraz serpenyőben mandulaforgácsot pirítottam, amit az elkészült ételre szórtam.
Tortillával tálaltam. (Csak nem haragszanak meg érte 😂)
Nagyonnagyonnagyon finom lett.
Hozzávalók 2 főre:
- 3 db csirkecomb
- 3 szál lila újhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 maréknyi aszalt sárgabarack
- 1 db citrom
- 1 fej fokhagyma
- 1 db hegyes erőspaprika
- 1 maréknyi piros olajbogyó
- olívaolaj
- 2 dl csirke húsleves (leveskockából)
- Ras el Hanout fűszerkeverék
- só
- 2-3 evőkanál mandulaforgács
- 4 db tortilla lap
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: