Konyhagyári capriccio

Sertésoldalas kínai módra

photoeditor-1478434656772

Nagyon szeretjük a kínai konyhát. Talán azért, mert kicsit hasonlít ízvilágában a magyaréra.

Régóta izgatott, vajon az oldalas hogy állja meg a helyét kínai módra elkészítve. Nem csalódtam. Nem tudom, mennyire autentikus kínai étel ez, mit szólna egy kínai, ha ezzel kínálnám. Lényeg az, hogy Édesem kézcsókokkal halmozott el, annyira ízlett neki. Számomra pedig ez a legfontosabb, legjólesőbb visszajelzés.

Az oldalast feldaraboltam a csontok mentén és bepácoltam világos és sötét szójaszósszal, valamint édes, csípős csiliszósszal. Egy éjszakát csücsült a hűtőben.

Másnap egy jénaiba szedtem, rálocsoltam a pácot és 170 fokon 3 órán át lefedve sütöttem. Néha kell csak ránézni, megforgatni. A 3 óra elteltével sűrű, ragacsos máz képződik és ez is a cél. A hosszú és lassú sütésnek köszönhetően, a hús csak úgy omlik le csontról.

Elkészítettem a pirított tésztát. Al dente megfőztem a spagettit. Leöntöttem róla a főzővizet, picit hagyva csak belőle és 2 evőkanál sötét szójaszósszal elkevertem, amit a tészta szépen beszív.

Egy kevés olíva olajban egy fej felcsíkozott hagymát, egy csíkokra vágott kápiát és egy csípős paprikát nagyon erős tűzön megpirítottam. Csak pár perc az egész. Maradjon roppanós a zöldség. Végül belekevertem a szójás tésztát.

Tálaláskor az oldalasra szórtam egy kis szezámmagot és a sütés közben megmaradt szósszal meglocsoltam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1/2 kg oldalas
  • 1/4 kg spagetti
  • 1 kápia paprika
  • 1 csípős csili paprika
  • 1 fej hagyma
  • világos és sötét szójaszósz, édes-csípős csiliazósz, szezámmag

si_20161106_140037  (forrás: google)

 

Sertéscsülök hagymaágyon, tepsiskrumplival

1475407589857

Igazi vasárnapi ebéd. Legyen nyár vagy tél, ősz vagy tavasz.

Hosszadalmas kicsit az elkészítése, de megéri.

Viszonylag korán kelő vagyok, ezért nem okozott problémát, hogy már kora reggel egy nagy fazékban, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, só, egész bors és némi babérlevél társaságában feltettem főni egy szép csülköt. Lassan gyöngyözve hagytam a lapon és visszabújtam az ágyba olvasgatni.

Kb. 2 óra után lekapcsoltam a főzőlapot, ennyi elég, hogy puhára főjön.

A főzővizet nem öntöttem ki, mindjárt elmondom, miért.

A csülköt hagymaágyra tettem, bekenegettem barna sör, pici szójaszósz és édes csípős csiliszósz keverékével, öntöttem alá még egy decinyi sört és lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben, fóliával letakarva nagyjából egy órát sütöttem. Közben folyamatosan kenegettem a páccal. Levéve róla a fóliát, még  negyed óráig légkeveréssel pirosra sütöttem.

Míg sülögetett a csülök, 5-6 szem krumplit félig megfőztem a csülök főzővizében. Mondtam,hogy ne öntsd ki! 🙂 Majd negyedekre vágva, sózva, kizsírozott tepsibe sorakoztattam, a tetejük is kapott egy kis zsíros kenetet és mosolygós pirosra sültek ők is.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db hátsó csülök
  • pár db fehér- és sárgarépa
  • 3 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 2 dl barna sör
  • só, bors 
  • 5-6 szem közepes krumpli
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!