Konyhagyári capriccio

Bőrös császárhús, távol-keleti ízvilággal

Bőrös császárhús

Útra keltem képzeletben, hogy egy különleges fogás kerüljön asztalunkra. 

Egészen a Távol-keletig repültem, hogy ezt a fogást elkészítsem.

Nem mondom, hogy gyorsan elkészül, de érdemes ráfordítani az időt.

A bőrös császárhúst félbe vágtam. 

Egy fazékban a szójaszószt, a balzsam ecetet, a sót, a cukrot, az elnegyedelt hagymát, a zúzott fokhagymát összemelegítettem, frissen őrölt borssal, csilipehellyel és babérlevéllel fűszereztem, felöntöttem vízzel.

A császárhúst beletettem és kb. másfél órán át, lassan pöszmörögve puhára főztem, időnként megforgattam. 

Bőrös császárhús

Ha átszalad a kés a húson, biztosak lehetünk benne, hogy megpuhult. 

Kiszedtem egy tányérba és hagytam teljesen hidegre hűlni. 

Bőrös császárhús

A hús főzővizét erős tűzön egészen sűrűre, mártásszerűre beforraltam. 

A kihűlt húsdarabokat alaposan letörölgettem, bevagdaltam a bőrös felén és bő olajban pirosra sütöttem. LEFEDVE, MERT FRÖCSÖG PISZKOSUL!!!!

Párolt rizst készítettem hozzá, nagyon kevéssé sózva, mert a húsnak és a szósznak is intenzív az íze. 

Jól illik hozzá a coleslaw saláta frissessége, ropogóssága. 

Tálaláskor a húst meglocsoltam a mártással. 

Hozzávalók 2 főre:

  • 1/2 kg bőrös hasaalja (császárhús) 
  • 3 ek. világos szójaszósz 
  • 1 ek. balzsam ecet
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek. kristály cukor 
  • csilipehely, őrölt bors, babérlevél
  • olaj

Bőrös császárhús

 

Bőrös császárhús

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Valami könnyebb ételre vágytunk, tudva, hogy karácsonykor csupa finom, de nehezebb finomságok kerülnek majdan az asztalunkra. 

Így esett a választásom a rakott zöldbabra. Persze, persze icipici sült szalonna azért el nem maradhatott. 🤣

Viszonylag gyorsan előkészíthető és míg a sütőben sült, volt időm becsomagolni az ajándékokat. 

Lássunk hozzá!

Bő, erősen sós vízben puhára főztem a mirelit zöldbabot, leszűrtem és félre tettem. Élénkzöld színe miatt jobban kedvelem, mint a sárgát, de nyilván abból is készülhet.

Egy serpenyőben szalonna kockákat pirítottam, majd a kisült zsírban megpároltam a hagymát. Rádobtam a darált húst és erős lángon fehéredésig sütöttem. Fűszereztem sóval, borssal, szárított kaporral, pirospaprikával és felaprózott fokhagymával. 

Alacsonyabbra vettem a hőfokot. Egy kevés vízzel felöntöttem, beleszórtam a rizst és még úgy negyed órát hagytam párolódni, hogy a rizsszemek félig megpuhuljanak. 

A tejfölt, az egész tojást, két duci gerezd reszelt fokhagymát és reszelt sajtot összekevertem. 

Jöhet a rétegezés! 

Egy kerámia tál aljára a zöldbab felét elterítettem. A darált húsos ragut ráhalmoztam és a tejfölös cucc felét ráöntöttem. A zöldbab másik fele került a tetejére és a maradék tejföl. 

Végül sajttal megszórtam, szalonna bóbitákat ültettem rá és már mehetett is a 180 fokos sütőbe nagyjából fél órára. 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált csirkemell 
  • 5  dkg füstölt szalonna 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • egy marék Jázmin rizs
  • 40 dkg mirelit zöldbab 
  • 3 dl tejföl 
  • 1 tojás 
  • 5 dkg Cheddar sajt
  • só, bors, pirospaprika, szárított kapor

 

 

 

Sólet gyorsba, töltött libanyakkal

Sólet, töltött libanyakkal

Márton napja van. Olyan régen szerettem volna töltött libanyakat készíteni ebből az alkalomból. Ha hiszitek, ha nem, igazi kihívás beszerezni a libanyak bőrt. De az én Drágám nem ismer lehetetlent és bár körbe kellett járnia a piacot, sikerült vennie. 

Kicsit kikacsintva a zsidó konyhára, sólettel tálaltam. Hogy miért gyorsba a blogcím, az hamarosan kiderül.

De kezdjük a töltött libanyakkal. Alapos mosás után megszárítgattam és következhet a töltelék elkészítése.

Két karéj kenyeret felkockáztam, egy serpenyőben szárazon megpirítottam, majd annyi tejet öntöttem rá, hogy megpuhuljon. Hozzákevertem a darált csirkehúst, a tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Fűszereztem sóval, borssal, vadfűszer keverékkel. Alaposan összekevertem.

A libanyak vékonyabbik végét egy zsineggel összekötöttem, beletöltöttem a darált húsos keveréket és fogpiszkálóval lezártam a másik végét is. 

Töltött libanyak

Egy kerámia tálat libazsírral kikentem, köré raktam az almaszeleteket,  egy kevés vizet öntöttem alá, kívülről is besóztam a megtöltött libanyakat, alufóliával lefedtem és betoltam a 180 fokos sütőbe.

Időnként a saját zsírjával locsolgattam. 

Egy óra után levettem a fóliát és légkeveréssel pirosra sütöttem.

Hagytam pihenni, hogy szeletelni tudjam. 

Töltött libanyak

Hamis sólet:

A füstölt kolozsvári szalonnát felkockáztam, libazsírban kisütöttem. Hozzáadtam egy fej felaprózott hagymát, fokhagymát. Babérlevéllel és pirospaprikával fűszereztem.

Hozzáöntöttem a lecsepegtetett konzerv fehérbabot és egy kevés vízzel összerotyogtattam.

Miután gersli nem volt itthon, egy kis bulgurt tettem a babhoz, amivel puhára főztem. Hát el nem rontotta.

Tálaláskor felkarikáztam a libanyakat és a sólet mellé tettem. Végül lilahagymát szórtam a tetejére. 

Hozzávalók:

Töltött libanyak

  • 2 db libanyak bőr
  • 20 dkg darált csirkecomb
  • 2 karéj kenyér
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 db tojás 
  • tej
  • só, bors, vadfűszer keverék, pirospaprika 
  • 1 ek. libazsír
  • 1 db alma

Hamis sólet

  • 1 doboz fehérbab konzerv (50 dkg) 
  • 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna 
  • 1 fej hagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • fél marék bulgur
  • 1 ek. libazsír
  • babérlevél, pirospaprika 
  • 1 fej lilahagyma a tálaláshoz

 

Rakott krumpli Konyhagyári Capriccio módra

Rakott krumpli kicsit másképp

A napokban sok húsos ételt ettünk, ezért arra gondoltam, készítek valami olyat, ami kicsit kímélőbb.

Nagyon szeretjük  a rakott krumplit, de az is unalmassá tud válni.

Egy volt biztos, a burgonya. Szétnéztem a hűtőben, találtam füstölt szalonnát, húsos kolozsvári szalonnát és kolbászt. 

Kész is volt a terv. 

A krumplit héjában megfőztem. 

A szalonnákat felkockáztam, a kolbászt felkarikáztam és egy kanálnyi zsíron elősütöttem. 

Fokhagymát reszeltem tejföl és tejszín keverékébe. Sóztam, borsoztam. 

A cheddar sajtot lereszeltem. 

A meghámozott krumplit is lereszeltem (almareszelőn). 

A kisült zsiradék egy részével kikentem egy cseréptálat.

Jöhet a rétegezés ebben a sorrendben:

Reszelt krumpli, szalonnás, kolbászos cucc, tejfölös, tejszínes mártás, reszelt sajt. 

Végül a maradék sült zsírral meglocsoltam a tetejét. 

200 fokra előmelegített sütőbe toltam és fél óra alatt addig sütöttem, míg piros nem lett a teteje.

 

Rakott krumpli kicsit másképp

 

Savanyúsággal tálaltam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 10 db közepes méretű krumpli
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász 
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1 ek. zsír
  • só, bors

Rakott krumpli kicsit másképp

 

 

 

 

Afrikai harcsafilé, fekete erdő sonkával

Afrikai harcsa tekercs, feketeerdő sonkával

Hát eljött ez a nap is. Két éves lett a blogom. Gasztrobloggal kitűnni a világhálón, amikor Dunát lehet rekeszteni a hasonló oldalakkal, baromi nehéz. Talán nem is vágyom ilyen babérokra. Van egy kis közösség, aki követi a bejegyzéseimet, kipróbálja receptjeimet. Nagyon örülök, ha elégedettek és megköszönik, hogy jól sikerült az egy-egy ételleírásom alapján elkészített ételük. Ez engem boldoggá tesz.

Hálából hoztam nektek egy vadiúj, magam által kitalált receptet.

Fogadjátok szeretettel! 😍

A sózott halfilékre ráfektettem egy erdei sonka szeletet, feltekertem, egy fogvájóval megtűztem.

Paníroztam: liszt, tojás és zsemlemorzsa, szezámmag keverékébe.

A tűzálló tálat beolajoztam, megforgattam benne a panírozott haltekercseket és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 3/4 óra alatt ropogós pirosra sütöttem.

Míg sültek a tekercsek, egy laza, kicsit hígabb besamel mártást készítettem, melybe 2 gerezd fokhagymát és cheddar sajtot reszeltem. Fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval és rózsaborssal.

A kiolvasztott garnélát szárazra töröltem és forró vajon hirtelen megpirítottam.

Kifőztem a szélesmetéltet.

Tálaláskor rézsútosan félbevágtam a haltekercset, mellé tettem a tésztát, a besamel mártás tetejére ültettem a garnélákat és megszórtam egy kis rózsaborssal.

Nagyon kíváncsi voltam Drágám véleményére. Szerintetek a tripla kézcsók mit jelenthet? 😂😍

Afrikai harcsafilé tekercs, feketeerdő sonkával

Ez az étel bátran megállja a helyét az ünnepi asztalon, akár karácsonyi vendégvárónak is kiváló.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1/2 kg afrikai harcsafilé
  • 4 szelet feketeerdő sonka
  • 3 dl besamel mártás
  • 20 dkg szélesmetélt
  • 5 dkg cheddar sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy maréknyi mirelit garnéla
  • só, bors, szerecsendió
  • a panírozáshoz liszt, 1 db tojás, zsemlemorzsa, szezámmag
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. vaj

Afrikai harcsafilé tekercs, feketeerdő sonkával

Hagymaleves krumpligombóccal

Hagymaleves krumpligombóccal

Nagyon hirtelen fordult hideg, szeles időre szeptember vége.

Szerintetek ebben a dög orkánerejű szélben, hidegben mi mást együnk, mint jó forró hagymalevest, krumpligombóckákkal. Igazam van? 😊

Vajban megpároltam az apróra vágott hagymát, picit sóztam közben, hogy könnyebben puhuljon. Felöntöttem egy liter vízzel, belemorzsoltam a leveskockát (a finnyásak csinálják húsleves alaplével).

Belereszeltem két gerezd fokhagymát, fűszereztem pici borssal és pirospaprikával és készre főztem. Végül egy kanálnyi tejszínt kevertem bele.

Miközben főtt a leves, kockára vágott krumplit főztem, lehűtöttem a teraszon. (Ebben a tomboló szélben nem kellett sok idő 😂)

Összetörtem, tojással és annyi liszttel összekevertem, hogy formázható legyen. Sóztam, borsoztam. Vizes kézzel pici gombóckákat gyártottam és a bugyogó levesbe potyogtattam őket. Ha feljött a leves színére, kész is.

Finom, laktató, jóleső.😍

Hozzávalók 2 főre:

  • 3 fej nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vaj
  • 1 db zöldséges leveskocka
  • 1 ek. tejszín
  • só, bors, pirospaprika

A krumpligombóchoz:

  • 2 db nagyobb krumpli
  • 1 tojás
  • liszt
  • só, bors

 

 

Rendhagyó “rántott” csibe, rendhagyó “francia” salátával

Rántott csirkecomb, francia saláta

Rántott hús, az örök, a megunhatatlan most egy kis fazonigazítással.

A francia saláta is kapott egy csöpp ráncfelvarrást.

No, haladjuk szépen sorban.

A csirke felsőcombokat a bőrös részüknél beirdaltam, pont úgy, mint ahogy a hallal tenném. Hogy miért? Két oka is van: a pác, amit alább olvashatsz, jobban bejárja a húst, másrészt a sütést rövidíti meg.

Szóval a combok kaptak egy fűszeres joghurtos pácot. A joghurtot sóztam, csirkefűszer, darált bors, egy kanálnyi szójaszósz került még bele. Ebben megforgattam a combokat, a hűtőbe tettem és  2 órára elbúcsúztunk egymástól.

Bő olaj és zsír keveréket forrósítottam, de csak szerényen, hiszen a csontos húst nem szabad nagy lángon sütni, mert nem sül át tisztességesen.

Amíg melegedett a zsiradék, összedobtam a “panírt”:

lisztet és ugyanannyi zsemlemorzsát összekevertem, szórtam bele pirospaprikát, őrölt csilit, frissen darált borsot. 

A kicsit lecsepegtetett combokat jó alaposan, megnyomkodva beleforgattam a lisztes keverékbe és mindkét oldalát ropogósra sütöttem.

A panír isteni ropogós lett, a hús finom, puha, omlós.

Az én franciasalátám:

A sárgarépát felkarikáztam és kevés sós vízben csak addig pároltam, amíg roppanós maradt. Hozzádobtam a mirelit borsót, annak elég pár perc a puhuláshoz.

Míg hűltek, felapróztam egy lilahagymát, felkockáztam egy szelet maasdamer sajtot és egy csemege uborkát.

Összekevertem a kihűlt zöldségekkel, egy maréknyi madársalátával és egy doboz kukoricával.

A tejfölös majonézzel összeforgattam és tálalásig a hűtőben tartottam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 db csontos csirke felsőcomb
  • 2 dl joghurt
  • csirkefűszer keverék, só, bors, szójaszósz
  • a panírozáshoz liszt, zsemlemorzsa, bors, pirospaprika, csilipor

A salátához:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 db lilahagyma
  • 1 marék mirelit borsó
  • 1 szelet maasdamer sajt
  • 1 db csemege uborka
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 1 marék madársaláta
  • 1 dl majonéz
  • 2 ek. tejföl

Rántott csirkecomb, francia saláta

 

Baconbe tekert szűzpecsenye rózsaborsos sajtmártással

Baconbe tekert szűzpecsenye, rózsaborsos sajtmártással

Ennek az ételnek története van. A múlt hétvégén a Dunakanyarban kirándultunk, aztán hirtelen ötlettől vezérelve átkompoltunk Vácra és bebarangoltuk a kedves kis utcácskákat. Így került utunkba egy hangulatos vendéglő, ahova betértünk ebédelni.

Nem sokáig teketóriáztam és az étlapról ezt választottam. Jó döntés volt.

Azóta motoszkál bennem, hogy itthon is elkészítsem.

A sertésszüzet egy éjszakára tejben hagytam ázni.

Másnap leitattam róla és kb. 3-4 centi vastag érméket szeleteltem belőle. Sóztam, borsoztam és bacon csíkokkal körbetekertem.

Egy tűzálló tálba egymás mellé sorakoztattam és mindegyik tetejére pici vajdarabkákat tettem.

200 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütöttem.

Miközben sült a hús, elkészítettem a sajtmártást.

Egy hígabb besamelbe belereszeltem a sajtokat, egy gerezd fokhagymát és folyamatos keverés mellett simára főztem lassú tűzön. Végül beleszórtam a rózsaborsot és melegen tartottam.

Köretként krumplikrokettet és madársalátát kínáltam.

Pazar lakoma. Szívet, lelket gyönyörködtető.

https://konyhagyaricapriccio.cafeblog.hu/2018/09/08/baconbe-tekert-szuzpecsenye-rozsaborsos-sajtmartassal/

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db sertésszűz
  • 1 csomag bacon
  • 5 dkg vaj
  • bors, só
  • A sajtmártáshoz
  • 2 dl besamel, 5 dkg gorgonzola, 5 dkg cheddar, 1 gerezd fokhagyma, fél marék rózsabors

 

Baconbe tekert szűzpecsenye, rózsaborsos sajtmártással

 

 

 

Harcsapaprikás túrós csuszával

Harcsapaprikás

Miközben készül az ebéd rádiót szoktam hallgatni. Ma sem volt másképp. Épp híreket mondtak, megemlítve, hogy mi, magyarok mennyire kevés halat eszünk. A magyarázat is megvan hozzá, hiszen a valamikori olcsó hal árak már rég a múltté. A jóval kétezer forint feletti kilós árak valóban nem túl barátiak.

Azért igyekszem időnként belecsempészni a hétvégi menübe.

Az afrikai törpeharcsa nagyon kellemes ízű hal, sokféleképp elkészíthető. Ma egy klasszikus magyar étel került az asztalunkra.

Nagy előnye, hogy a hal és a köret párhuzamosan készíthető, így nagyjából fél-háromnegyed óra alatt tálalható.

A harcsát nagyobb kockára vágtam, alaposan besóztam és egy órácskát hagytam békén.

A szalonnát felkockáztam és egy kanálnyi zsíron ropogósra sütöttem. A felét félre tettem a túrós csuszához.

A zsírban megfonnyasztottam a hagymát és a fokhagymát, majd erős tűzön megkapattam a halkockákat.

Mérsékeltem a tüzet, megszórtam pirospaprikával és máris jöhet bele a felszeletelt csípős és édes paprika, majd a paradicsom.

Óvatosan rázogatva – nehogy a hal összetörjön – összekevertem és egy decinyi száraz fehérbort öntöttem alá. 

Addig pároltam, míg a zöldségek meg nem puhultak.

A halkockákat kiszedtem egy tálba és egy nagyon vékony lisztes tejfölös habarást készítettem. Visszatettem a haldarabokat és picit összerottyantottam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1/2 kg afrikai harcsa, filézve
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db édes zöldpaprika
  • 1 db kisebb csípős paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, pirospaprika
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. sertészsír

Harcsapaprikás túrós csuszával

 

A túrós csusza receptjét itt találjátok:

Túrós csusza

 

Fokhagymás pecsenye libamáj zsírjában sütve

Pecsenye libamáj

Hát nem kifejezetten kánikula étel, de nem tudtam ellenállni a piacon oly  csábítóan hívogató libamájnak.

Az ára is elég baráti, így egy doboz libazsír társaságában a kosaramban landolt.

Egy kedves nénitől még vettem finom újhagymát, édes paradicsomot és a zsákmánnyal már indultam is haza, hogy minél hamarabb kész legyen a pazar ebéd.

Nincs nagy titok az elkészítésében. 😊 Felolvasztottam a libazsírt egy edényben és szépen egymás mellé tettem a libamájat. Sóztam picit, beledobáltam a felezett fokhagyma gerezdeket, majorannát és kevés pirospaprikát. NAGYON lassú tűzön kb. fél órát sütöttem. Ennyi idő pont elég, hogy puha legyen. 😊 végül a még forró zsírba nagyon apróra kockázott lilahagymát tettem.

Fontos, hogy a májat teljesen ellepje a zsír, különben a kikandikáló részek kiszáradhatnak.

Pecsenye libamáj zsírjában

Hűtöttem, fújtam, legyeztem, hogy kihűljön és  be tudjam tenni a hűtőbe. 😂

De győzött az éhes pocak.

Tálaltam, azon langyosan, friss kenyérrel, paradicsommal, lilahagymával, újhagymával.

 

Pecsenye libamáj zsírjában

Hozzávalók:

  • 1/2 kg pecsenye libamáj
  • 30 dkg libazsír
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • só, majoranna, pirospaprika
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!