Konyhagyári capriccio

Joghurtos pácban érlelt, ropogós bundás csibefalatok

Joghurtos csibefalatok, ropogós bundában

Azt gondolom, ez az étel a rántott hús alternatívája lehet, kevesebb a macera a panírozással, ropogós bunda a végeredmény.

Kezdjük is a páccal: a joghurtba csirkefűszer keveréket és egy csipetnyi csili pelyhet kevertem és beleforgattam a félbe vágott csibecomb filéket. 2 órát csücsült a hűtőben. 

Panír: a lisztet egy nagyobb edényben összekevertem a sütőporral és a joghurtmázas szeleteket szépen beborítottam vele úgy, hogy mindenütt bevonja a liszt. Nem baj, ha kicsit vastagabb is. Muszáj így csinálni, hogy sütéskor ne fröcsköljön. Így is fog picinkét.

Forró, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöttem. Belül puha, omlós, kívül harsogó, ropogós lett. Abbahagyhatatlan, de tényleg! 😂

Jó szívvel ajánlom hozzá ezt a magam kreálta salátát?, szószt?, az igazság valahol félúton van. Klasszul kiegészíti hűvös, savanykás ízével a picit csípős csibehusit.

Így készül, roppantmód egyszerűen: a csemege uborkát kicsi kockákra, a lilahagymát félfőre vágtam, a fokhagymát lereszeltem. Mindezeket belekevertem a görög joghurtba, kanálnyi uborkalét öntöttem hozzá és tálalásig a hűtőben hagytam.

Tepsiben sült hasábkrumplival tálaltam.

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 1/2 kg filézett csibecomb
  • A páchoz: 2 dl joghurt, 1 ek. csirkefűszer keverék, 1 csipet csípős csilipehely
  • A bundához: 15 dkg liszt, 1 kk. sütőpor
  • A szószhoz: 2 dl görög joghurt, 3-4 db csemege uborka, 1 fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. ecetes uborkalé

 

Pasticio, a görög lasagne

Pasticio

Ha már 30 fok van kinn, mit számít már, hogy a konyhában bedurrantom a sütőt, hogy egy isteni pasticio készülhessen. Ha a görögök kibírják, akkor nekem a szemem se rebben. 😂

Persze, nem én lennék, ha ebbe az ételbe ne tennék egy kis csavart. 😎

Kezdjük is ezzel: egy kisebb padlizsánt apró kockákra vágtam és egy kevés, nagyon forró olívában megpirítottam egy nagyobb serpenyőben, sóztam, borsoztam, majd kiszedtem és félretettem.

Újból egy kis olívát öntöttem a serpenyőbe és egy felkockázott hagymát megpároltam benne. Felerősítettem a tüzet és a darált húst fehéredésig pirítottam.

Visszavettem a hőfokot, jöhet a fűszerezés: só, bors, oregano, reszelt fokhagyma, reszelt sárgarépa, egy csipetnyi szerecsendió és leheletnyi fahéj.

Felöntöttem egy doboz passzírozott paradicsommal és száraz vörösborral.

1 órát rotyogtattam lassú tűzön, időnként megkavargatva. Szép krémesre sűrűsödik.

Míg főtt a ragu, kifőztem egy adag pennét. Al dente!!! Ne főzzük túl, hisz még bekerül a sütőbe, ahol készre sül.

A besamelt is elkészítettem úgy, hogy a kész mártáshoz egy kocka fokhagymás, fűszeres krémsajtot kevertem és belereszeltem egy nagyobb gerezd fokhagymát.

Rétegezés: a tésztát egy kanálnyi besamellel és egy kanálnyi főzővízzel összekevertem és egy kerámia tálba tettem. Rákanalaztam a húsos ragut, a padlizsánkockákat, ráöntöttem a besamelt, végül reszelt cheddarral megszórtam.

Itt látod a rétegezést:

Pasticio

Mehet is a 200 fokos sütőbe fél órára, míg szép pirosra nem sül a teteje.

Fél órát hagytam hűlni, addig átjárja a ragu a tésztát és szép kockákra lehet szeletelni.

Pasticio

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertés hús
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 1/2 liter besamel szósz
  • 1 kocka fűszeres krémsajt
  • 5 dkg Cheddar sajt
  • só, bors, szerecsendió, fahéj

Pasticio

 

 

 

 

 

 

Búbos hús

Búbos hús

Az úgy volt, hogy semmi, de semmi ötletem nem volt, mi legyen a mai ebéd.

Mit tesz ilyenkor az eltökélt háziasszony, akinek az oldalbordája nyíg, hogy mennyire éhes? Feltérképezi a hűtő tartalmát. Az ott talált választék csak ad némi ihletet.

Így is lett. Volt 4 szép szelet tarja, egy megbontott csomag erdei sonka, épp 4 szelet, a fagyóban zöldborsó, a szekrényben szárított kínai illatos gomba, a kenyértartóban egy megszikkadt kenyércsücsök.

Lassan összeállt a kép…

Legyen a mai ebéd búbos hús.

Búbos hús

A szárított gombát forró vízben hagytam megpuhulni.

A kenyeret felkockáztam és egy kevés tejben megáztattam. Fűszereztem sóval, borssal, pirospaprikával. Hozzákevertem a felaprított hagymát, a gombát, a mirelit borsót (nem pároltam meg előtte), fél kápia paprikát felkockázva és egy egész tojást.

A tarját besóztam, kevés lisztben meghempergettem és kevés zsiradékban mindkét oldalát elősütöttem.

Tűzálló tálba tettem egymás mellé, a zsiradékot, amiben sültek rájuk öntöttem.  Rápúpoztam a hússzeletekre a gombás, borsós masszát, betakartam az erdei sonka szeletekkel.

Alufóliával befedtem a tálat és 200 fokos sütőbe toltam fél órára. Néha-néha a zsiradékkal locsolgattam. Az erdei sonka nem túl zsíros, könnyen kiszárad, ezért szükséges.

Végül reszelt cheddaral megszórtam és fólia nélkül 10 percre visszatettem a sütőbe, míg rá nem olvadt a búbra.

Köretként vajban pirított burgonyát tálaltam.

Tessék kipróbálni! Nagyon ízletes és vendégvárónak sem utolsó.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet tarja
  • 4 szelet erdei sonka 
  • 2 szelet kenyér
  • egy maréknyi mirelit zöldborsó
  • egy maréknyi kínai illatos gomba vagy 1/4 kg csiperke
  • 1 kisebb fel vöröshagyma
  • 1/2 kápia paprika
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg reszelt cheddar
  • só, bors, pirospaprika, liszt, tej
  • 1/2 kg burgonya
  • zsír a hússütéshez
  • vaj a burgonya pirításhoz

Búbos hús tarjából

Búbos hús tarjából

 

 

 

 

 

Mexikói húsgolyók tortillával

Mexikói húsgolyók tortillával

Van az a pont a nyári dögmelegben, hogy menekülök a konyhából.

Dehát enni kell, ezért mi a megoldás? Lehetőleg lerövidíteni a tűzhely melletti időt és készételeket is harcba vetni. Így tettem.

Ez a kaja pont megfelelő.

Kora reggel bekevertem, beízesítettem a darált húst:

Nagyon apróra vágtam a hagymát, lereszeltem 2 gerezd fokhagymát és a darált húshoz kevertem. Ízesítettem tex-mex fűszerkeverékkel, egy leheletnyi csilipehellyel, egy pici olajat öntöttem hozzá és alaposan összekevertem.

Olajos kézzel pingpong labdányi gombóckákat formáztam és betettem a hűtőbe, hadd érjenek össze az ízek pár órát.

Közepes lángon egy kanálnyi olajon, többször megforgatva pirosra sütöttem.

Lehet kapni a Lidlben kész paradicsomos, kukoricás babkonzervet, ez lett az egyik köret. Fél hagymát félfőre vágtam, egy csipős piros paprikát vékonyra felkarikáztam, csak roppanásig pároltam egy kevés olíván, majd hozzákevertem a konzerv tartalmát és összerottyantottam.

A kész tortilla lapokat forró serpenyőben átforrósítottam.

Jöhet is a tálalás:

A babos ragura felkarikázott lilahagymát szórtam és a tálaló edényt körbepakolásztam tortilla csipsszel.

A tortilla lapokat negyedbe hajtogattam, megszórtam reszelt cheddarral és a tetejére tettem a húsgolyókat.

Nagyon ízlett mindkettőnknek. 

Hozzávalók 2 főre:

  • 1/2 kg darált sertéshús (ez most dagadóból)
  • 1 doboz paradicsomos, kukoricás babkonzerv
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 db kisebb lilahagyma
  • 1 db csípős pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Tex-mex fűszerkeverék
  • 1 csipetnyi csípős csili pehely
  • olaj
  • egy maréknyi tortilla csipsz
  • 2 db tortilla lap
  • 5 dkg reszelt cheddar

Mexikói húsgolyók tortillával

 

 

 

Sült csirkealkatrészek, pikáns, tejszínes szósszal

Sült csirke tejszínes szósszal

Még mindig tartja magát a forróság. Ilyenkor könnyebb ételt kívánunk. 

Szerencsére a csirke az egyik legsokoldalúbban elkészíthető húsféle, így számba véve a hűtőben talált alapanyagokat, egy finom, viszonylag gyorsan elkészíthető ételt gondoltam ki.

Az egész csirkét feldaraboltam (a szárnyak és a farhát ment a fagyóba, majd készül belőle jóféle zöldségleves), fűszerkeverékkel megszórtam, sóztam, egy kis citromlével meglocsoltam.

Egy nagyobb serpenyőben mindkét oldalukat erős tűzön megpirítottam egy kevés olaj és vaj keverékében, egy kevéske száraz fehérbort öntöttem alá, visszavettem a hőfokot és készresütöttem.

Sült csirke tejszínes szósszal

Kiszedtem a húsokat a serpenyőből és melegen tartottam.

A visszamaradt vajas pecsenyelében átforrósítottam a főzőtejszínt.

Megpároltam a borsót és  a felkarikázott sárgarépát, majd a forró tejszínhez kevertem.

A csirkealkatrészeket visszatettem a szószba és összemelegítettem. Végül pár csepp citromlevet adtam hozzá.

Sült csirke tejszínes szósszal

Sült csirke tejszínes szósszal

Szélesmetélttel tálaltam.

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 1 db egész csirke
  • 2 db sárgarépa
  • egy maréknyi mirelit zölborsó
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • csirkefűszer keverék
  • 1 citrom leve
  • 25 dkg szélesmetélt

 

 

 

BBQ pulykaszárny, vajas kukoricával

BBQ pulykaszárny, vajas kukoricával

Sosem kedveltem a pulykahúst – nekem túl száraz – míg nem kóstoltam a szárnyát.

Hát! Nagy volt a meglepetés, mert finom, szaftos, ízes.

Roppant egyszerű az elkészítése: a szárnyakat feldaraboltam, a BBQ szószt  alaposan beledörzsöltem, bőrével lefelé a sütőtálba tettem, öntöttem hozzá egy deci barnasört, alufóliával lefedtem és 170 fokra előmelegített sütőben hagytam sülni kb. 2 óra hosszat. Bizony! Kell ennyi idő. De ez az egyetlen hátránya.

Időnként ránéztem, meglocsolgattam a pecsenyelével.

A 2 óra leteltével leszedtem a fóliát, bőrükkel felfelé fordítottam és negyed óra hosszan légkeveréssel piros ropogósra sütöttem.

Míg sültek a szárnyak, a csemege kukorica csövet elharmadoltam és sós vízben puhára főztem.

Forró vajban megforgattam.

Végül, bár ez nem volt tervbe véve, a visszamaradt pecsenyelével meglocsoltam. Hát nem rontotta el. 😊

 

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db pulykaszárny
  • 2 db csemege kukorica
  • 2-3 ek. BBQ szósz
  • 1 ek. vaj
  • 1 dl barna sör

BBQ pulykaszárny, vajas kukoricával

Grillezésre fel! BBQ tarja, temérdek zöldséges salátával

BBQ oldalas, zöldségsalátákkal

Grillszezon van, ez kétségtelen. De mihez kezdjen az, akinek nincs ehhez való alkalmatossága?

Fel a fejjel! Van megoldás! A konyhádban is hipphopp elkészítheted.

Először a húst készítettem elő: bbq szósz, mustár, szójaszósz, grillfűszer keveréket összekutyultam és az enyhén kiklopfolt húsra kenegettem.

A sütőtálban megolvasztottam egy kevéske zsírt és beleforgattam a húsokat, majd egymás mellé fektetve és lefedve betoltam a 200 fokos sütőbe. 1 óra alatt szépen megpuhul. Félidőben megfordítottam őket.

Megszabadítottam az alufóliától és grillező fokozatban pirosra sütöttem.

Míg ez zajlott, a kukoricákat bő sós vízben megfőztem, lecsepegtettem. Egy teflon serpenyőben vajat hevíttettem és a kukoricák oldalait “meggrilleztem”.

A padlizsánsalátához a padlizsánt félujjnyi karikára vágtam, besóztam és negyedórácskát hagytam állni. Leitattam róla a nedvességet és egy beolajozott tepsibe téve megsütöttem. 

 

Miután kihűlt, felkarikázott paradicsommal felváltva egy tálba tettem sóztam, borsoztam és kézzel tördelt feta sajtot szórtam a tetejére.

Grillezett padlizsán saláta, paradicsommal, feta sajttal

A coleslow salátához a káposztát aprítógéppel felaprítottam, almareszelőn lereszelt sárgarépát és felkockázott lilahagymát tettem hozzá. Só és bors társaságában hagytam összeérni. 

Coleslow saláta

Fokhagymás majonézt és görög joghurtot kevertem hozzá és tálalásig a hűtőben várakozott.

A napsütötte teraszon ebédeltünk.BBQ oldalas, grillezett padlizsán saláta, coleslow saláta, vajas kukorica

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet csontos tarja
  • 4 cső kukorica
  • 1 db padlizsán
  • 3 szem paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 maroknyi reszelt káposzta
  • 1 db sárgarépa
  • 5 dkg fetasajt
  • fokhagymás majonéz
  • görög joghurt
  • BBQ szósz, mustár, szójaszósz, grillfűszer keverék, só, bors
  • zsír, olaj, vaj

 

 

 

Milánói sertésborda csirkemellből

Milánói sertésborda csirkemellből

Na, ezt a paradoxont fejtsük meg! 😅

Ki ne ismerné itt a Kárpát medencében ezt az “olasz” ételt, a 70-es, 80-as évek kultikus kajáját. Aki számított, ezt rendelt az étteremben. Szerintem nincs olyan gasztroblogger, kinek oldalán ne bukkanna fel.

Olaszok hada kapna a fejéhez és kiáltana ombudsmanért 😂, ha meglátná ezt az ételt, ismerve, mennyire kényesek a konyhájukra. Ugyanis náluk ez nem létezik.

De nálunk népszerűsége töretlen.

Elkészítése sem bonyolult.

Na, hogy az ellentmondást felodjam, ma ebédre csirkemellből sütöttem.

Annak rendje és módja szerint bepaníroztam, annyi a csavarintás, hogy a felvert tojáshoz apróra vágott friss oreganót kevertem. Persze a szárított is megteszi.

Amíg sültek a csibemellek, elkészítettem a ragut:

Egy kanálnyi olajban a konzerv darabos paradicsomot megfőztem, pici só, pici cukor, friss oregano, bors társaságában.

A kifőtt al dente spagettit beleforgattam és kicsit összerottyantom, hogy a tészta beszívja a paradicsomszószt.

A kisült husikat reszelt cheddarral megszórtam és pár perce a forró sütőbe toltam, hogy ráolvadjon.

Ennyi! 

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 doboz darabos paradicsom konzerv
  • 25 dkg spagetti
  • olaj, só, cukor, oregano, bors
  • 5 dkg cheddar sajt
  • a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

Lasagne

Lasagne

Tudom, tudom, ezer és egy recept kering a neten. 

De ez most számomra nagyon különleges, mert Édesem névnapjára készült. 

Tudom, hogy nagyon szereti az olasz konyhát, így ezzel a finomsággal leptem meg. Sikerült. 😍

Boldog Péter napot, drágám! 

Kezdjük is mindjárt a szósz elkészítésével, melynek leírását itt találjátok:

https://konyhagyaricapriccio.cafeblog.hu/2017/01/11/bolognai-ragu-spagettivel/

Tipp: a bolognai ragut jó szaftosra készítettem, hogy a lasagne tésztalapok meg tudjanak benne puhulni. Igenigen, a tésztát nem kell megfőzni.

Miközben rotyog a ragu, megcsináltam a besamel mártást, melybe vörös cheddart reszeltem.

A tűzálló tál alját megkentem egy adag besamellel, ráfektettem a tésztalapot, majd jöhet a ragu, ismét tészta, rá a ragu.

A legfelső tésztasort a megmaradt besamellel zártam. 

Ráreszeltem egy maréknyi cheddart és a 170 fokos sütőben kb. 3/4 órát sütöttem. Késsel beleszúrtam, ha könnyedén átszalad, biztos lehetsz benne, a tésztalap megpuhult.

Kivettem a sütőből és fél órácskát hagytam a pulton. Nem kell megijedni, nem fog kihűlni, viszont így szépen lehet szeletelni.

Örömbódogsááág!

Lasagne

Hozzávalók 2 főre:

  • A ragu hozzávalóit a linkre kattintva éred el
  • 1/2 l besamel mártás
  • 10 dkg vörös cheddar
  • 25 dkg lasagne tészta

Lasagne

 

Ragacsos kacsamell csíkok, ananászos zöldségkörettel

Ragacsos kacsamell csíkok, ananászos zöldségekkel

Az ugye tisztán kivehető a receptjeimből, hogy szeretem a keleti konyhát (is) 😂.

Hogy ez mennyire autentikus, fogalmam sincs, de számít ez?

Jól sikerült, mind megettük és a ez a lényeg. 

Na fussunk neki!

Az is ismeretes – ha valaki a blogomat olvassa -, hogy sok alapanyagot a Lildben vásárolok. Némi szponzorációt már kiérdemelhettem volna. 🤔

Nos, a kacsamell is onnan valósi. Remek!

Felcsíkoztam, beszórtam kínai 5 fűszer keverékkel, világos szójaszósszal, thai szósszal nyakon öntöttem, alaposan összeforgattam egy kis mogyoróolajjal és békén hagytam fél órácskát.

Ez alatt a friss, édes, nedvdús ananászt felkockáztam.

A piros/sárga/zöld kaliforniai paprikát vékonyan felcsíkoztam, akárcsak a lilahagymát.

Elkészítettem a szószt. Mézet, ketchupot, szójaszószt, balzsamecetet és csípős csilipelyhet összekevertem. Inkább az édes/csípős íz domináljon. Nem tudok pontos mennyiséget írni. Kóstolgatom.

Elő a wokkal! Egy kevés mogyoróolajat alaposan felforrósítottam, a zöldségeket egyszerre beledobtam és gyakori rázogatással megpirítottam. De csak annyira, hogy roppanós maradjon mind.

Most a kacsamell csíkok következnek. 

A visszamaradt olajban, amiben a zöldségek sültek, beletettem a húst és jó erős tűzön megpirítottam.

Majd azon forrón a  szószban meghempergettem, megszórtam szezámmaggal és betoltam a forró sütőbe. Hadd rogyogjon! Klasszul rákaramellizálódik a cucc.

Már majdnem kész. Csak a pirított tésztát kell összedobni.

Az sem nagy művészet, de leírom részletesen, mert van rá igény. 😂

Így készítsd és tuti jó lesz:

A spagettit a szokott módon enyhén!!!! (mert a szójaszósz is sós) sós vízben al dente kifőzöm. Legyen még egy picit fehér a tészta közepe. Leöntöm a vizet róla úgy, hogy csak épp egy kevés maradjon a fazékban. Hozzáöntök kb. 1 ek. sötét szójaszószt, átkeverem alaposan, lefedem és hagyom nagyjából 5 percig, hogy a forró tészta beszívja a szószt. Egy lötty olaj és kész is. 🤗

Hozzávalók 2 főre:

  • 2db kacsamell filé, kb. 40 dkg
  • piros/sárga/zöld kaliforniai paprikák fele
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 db friss ananászból egy maréknyi
  • 20 dkg spagetti
  • kínai 5 fűszer keverék
  • világos és sötét szójaszósz
  • thai szósz
  • méz
  • ketchup
  • mogyoróolaj
  • csilipehely
  • szezámmag
  • balzsamecet

Szezámmagos kacsamell csíkok, ananászos pirított zöldséggel

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!