Konyhagyári capriccio

Csirke, ropogós kenyérbundában

Csirke, ropogós kenyérbundában

Aki ismeri a blogomat, tudja, hogy inspirációmat sokszor merítem Jamie Oliver-től. Szeretem a könnyed főzését, könnyen megvalósítható, szuper ötleteit.

A mai ebédet is ő ihlette. Persze nem hívnának Fejes Anikónak, ha ebbe az ételbe is ne csempésztem volna bele a saját trükkjeimet.

Ugye, hogy látszólag olyan, mint egy hétköznapi rántott hús? Pedig nem az. Sokkal finomabb! Hogy létezhez ez, kérdezitek.

Hát most jól megmutatom. Ily módon a hús belül puha, omlós, kívül harsogóan ropogós.

Az egész csirkét darabjaira szedtem, a mellét a csonttal együtt félbevágtam. (A hátából húsleves alapot főztem jobb napokra)

A csirkedarabokat besóztam és csirkefűszerrel bedörzsöltem, majd napraforgó olajat öntöttem rá, beleforgattam minden porcikáját és egy órácskára békén hagytam, hogy a fűszerek átjárják.

Belesorakoztattam egy nagyobb tűzálló tálba és betoltam fél órára a 200 fokos sütőbe.

Mindeközben egy szikkadt bagettet (más kenyér is kiválóan megteszi) késes aprítóval durvára daraboltam és pár csipetnyi csípős csilipehellyel összekevertem.

A félig sült csirkéket kiszedtem a tálból, a kenyérőrleményt a helyükre öntöttem és alaposan összekevertem a fűszeres olajjal úgy, hogy minden darabkát átjárjon. Ha kell pótolni kicsi olajjal, akkor tegyetek hozzá.

Jöhet a “panírozás”.

Lisztet és vizet összekevertem. Olyan állaga legyen, mint a palacsinta tésztának. Ebbe mártottam bele a csirkedarabokat, majd hempergettem bele jó alaposan a kenyérmorzsába.

Visszatoltam a sütőbe és még egy bő fél órát sütöttem.

Az eredmény? Káprázatos!!!! Omlós, szaftos hús, hersegően ropogós panír.

Nem is kíván ez az étel más köretet, mint egy hűvös tzatzikit vagy egy könnyű salátát.

Csirke, ropogós kenyérbundában, Jamie Oliver után

Hozzávalók:

  • 1 egész tanyasi csirke (kb. 1 1/2 kg)
  • 1 db szikkadt bagett
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 3-4 ek. liszt
  • csirkefűszer keverék
  • csípős csilipehely

Íme Jamie videója:

Oven-fried Chicken | Channel 4 | Jamie Oliver

Oven-fried chicken gives us that #FridayFeeling! Anyone else? 🍗

Közzétette: Jamie Oliver – 2018. június 22., péntek

 

Mexikói csirke, tejszínes kukoricával

Mexikói csirke, tejszínes kukoricával

Annó, még az internetes világ előtt a bibliám volt Lajos Mari 99 ételrecept, 33 fotó,  csudaszép képekkel illusztrált szakácskönyvei. Az összes megvolt.

Jó pár receptet kipróbáltam, mindig elégedett voltam az eredménnyel.

Így merészkedtem valami új, a magyar gyomornak kicsit idegen világba, amikor először elkészítettem ezt az ételt vagy 15 éve a családomnak.

A hümmögő morgásokból ítélve jól választottam.😂

Amikor az ebédvendégeim is elégedetten dőltek hátra, tudtam, ez nyerő kaja.

Látványos és ízletes. Nem utolsó sorban könnyen elkészíthető.

A csirkecombot és a mellet félbevágtam, besóztam. Fél órát állni hagytam, majd lisztbe forgattam.

Kevés olajban mindkét oldalát pirosra sütöttem és egy tűzálló tálba pakolásztam.

Jöhet a fűszeres pác: ketchup, mustár, méz, tex-mex fűszerkeverék (Lidl), csilipehely keverékével bekentem a csirkéket és máris mehettek napozni a 200 fokos sütőbe, úgy 20 percre.

Miközben sültek, a konzerv kukoricát főzőtejszínnel összekevertem, picit sóztam és pár tekerésnyi feketeborssal fűszereztem. Majd be a hűtőbe, tálalásig.

A köret currys, paradicsomos jázmin rizs.

Ha nem próbálod ki, fogalmad sincs, mit vesztettél. 😂

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db csirkecomb
  • 1 db csirkemell
  • 1 bögre jázmin rizs
  • 1 db kukorica konzerv
  • 1 dl főzőtejszín
  • A mázhoz: 3 ek. ketchup, 2 ek. mustár, 2 ek. méz, 1 ek. tex-mex fűszerkeverék, csipetnyi csilipehely

 

 

 

Babos, csirkés egytálétel

Babos, csirkés egytálétel

Oly régóta kacérkodom a gondolattal, hogyan házasítsam a babot és a csirkét úgy, hogy egy könnyű nyári étel kerekedjék belőle.

A gondolatot tett követte és egy igazán finom, jó fűszeres ebéd kerekedett, ami valóban könnyed lett, hiába a bele kerülő babnak.

Lássunk is hozzá!

Az egész csirkecombokat félbevágtam, besóztam és állni hagytam, míg elkészítettem az “ágyat”.

Felkockázott bacont ropogósra sütöttem.

A kész konzerv fehérbabot egy cseréptálba öntöttem. Összekevertem a  kisült baconnel, a felkockázott vörös- és lilahagymával és a felaprózott fokhagymával, valamint egy felkarikázott zöld erőspaprikával. Fűszereztem borssal, kakukkfűvel, oreganóval. 

Felöntöttem egy konzerv egész paradicsommal.

A csirkedarabokat erős tűzön addig sütöttem egy kevés zsíron egy serpenyőben, míg szép piros kérget nem kapott.

Ráültettem a babos cuccra.

Szikkadt kenyeret durvára aprítottam és a tetejére szórtam.

Irány az előmelegített 180 fokos sütő. Lefedni nem kell!!!

Kb. 1/2 óra múltán felerősítettem a sütőt 200 fokra és légkeveréssel, nagyjából negyed órát hagytam, hogy a pipike és a kenyérdarabkák pirosropogósra süljenek.

Friss kenyérrel tálaltam.

Ha ettetek már jót…hmmmm.

 

Babos, csirkés egytálétel

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db csirkecomb
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 1 doboz konzerv fehérbab (50 dkg)
  • 1 doboz konzerv egész paradicsom (20 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöld csípőspaprika
  • só, bors, kakukfű, oregano
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • zsír

Grillezett csirkemell, spenótos, sült fokhagymás tagliatellével

Grillezett csirkemell, spenótos, sült fokhagymás tagliatellével

Aki szereti az olaszos ételeket, kedvére lakmározhat ebből a finomságból.

A csirkemelleket kisebb darabokra vágtam, olaszos fűszerkeverékkel megszórtam, kicsi olívaolajjal meglocsoltam és addig állni hagytam, míg a fokhagymákat megpirítottam.

Elővettem a kedvenc vas serpenyőmet és a megtisztított egész fokhagyma gerezdeket nem túl forró olívaolajban megsütöttem. Ne hagyjuk őrizetlenül, mert a fokhagyma könnyen leég!

Amikor elkészült, kiszedtem és félre tettem. 

A fokhagymás olajban hirtelen kisütöttem a csirkemelleket. 

A tagliatellét al dente kifőztem és még azon forrón a bébispenótra borítottam és összekevertem úgy, hogy egy-két kanálnyit löttyintettem a tészta főzővizéből, majd egy kis olíva olajjal meglocsoltam.

Ez a hő épp elég, hogy a spenót összeessen kicsit.

Tálaláskor a tésztára szórtam a pirult fokhagymákat.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 egész fokhagyma
  • 20 dkg bébispenót
  • 30 dkg tagliatelle
  • olívaolaj, olasz fűszerkeverék, só

Rizses, zöldséges egytálétel

Rizses, zöldséges egytálétel

Ezt a napokban készítettem, de időm most van rá, hogy bepötyögjem a receptet.

A hétköznapok kedvenc eledele, hisz hamar megvan, csak a fantázia, na meg a hűtő tartalma szab határt, mi kerüljön bele.

Ami fix az a rizs. Neuralgikus pont sokaknál az elkészítése, valóban nem könnyű finom pergősre főzni. Rajtam is kifogott párszor. Mígnem rá nem találtam a megoldásra. Sütőben készítem.

Jázmin rizst használok.

Még pedig ennyire roppant egyszerűen: 1 bögre rizst beleszórok egy magasabb falú hőálló tálba, megszórom egy kiskanál curryvel, felöntöm másfél bögre zöldségalaplével és lefedve fél órára beteszem a 160 fokos sütőbe. Félidőben ránézek, villával óvatosan megkavarom.

Ha kész, lefedve hagyom tálalásig.

Amíg sült a rizs, készült a belevaló:

Kevés zsiradékon megfonnyasztottam a hagymát és a fokhagymát. Belekerült a felcsíkozott, fűszerezett csirkemell, amit együtt pirítottam a hagymákkal. 

Jöhet a felkarikázott sárgarépa. Vékonyra, hogy könnyen puhuljon. 😊

Az elengedhetetlen só és bors.

Mindig mirelit borsót használok, szeretem, mert finom zsenge. Előfőzés nélkül került a többi közé.

Ha kell, egy kis vizet aláöntök.

Utolsó lépés: a zöldséges cucchoz apránként hozzákevertem a kész rizst és összeforrósítottam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 bögre Jázmin rizs
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 maroknyi mirelit borsó
  • 1 db leveskocka
  • curry por, só, bors, zsiradék

 

 

Toszkán csirkecombok, tejszínes, spenótos szósszal

Toszkán csirkecomb, tejszínes, spenótos szósszal

Ha itt a jó idő, a kánikulai meleg, szívesebben eszünk könnyű ételeket.

Az sem elhanyagolható, hogy míg a csirke vígan sül a sütőben, röpke idő alatt elkészül a szósz és a szélesmetélt.

Aki háziasszony, jól tudja, hogy hétvégén mennyire értékes perceket tudunk megmenteni a jó szervezéssel.

Én például két adag ruhát kimostam – na jó, a Samu vót 😂 -, és kiteregettem, míg a combik sültek.

Akkor jöhet a recept?😊

Bemelegítettem a sütőt 200 fokra.

Míg melegedett, a combokat bedörzsöltem csirkefűszer keverékkel, oreganóval és olívaolajjal.

Bőrükkel lefelé egy jénaiba pakolásztam, alufóliával lefedtem és megsütöttem. Kb. 1 óra. Az utolsó negyed órában levettem a fóliát, bőrükkel felfelé fordítottam és légkeveréssel mosolygó pirosra sütöttem.

Készülhet a szósz:

Egy löket olíván az apróra kockázott paradicsomot megfonnyasztottam, belereszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam. Felöntöttem 2 dl főzőtejszínnel. Amikor elkezdett rotyorogni, belehalmoztam a bébispenótot.

A csirkecomb sütése közben keletkezett húsléből tettem a szószba.

A bébispenótnak elég pár perc és összefonnyad, nem szabad agyonfőzni.

Végül reszeltem bele egy kis cheddart (ha van otthon parmezán, annak sem fog megharagudni szószunk 😂)

A szélesmetéltet al dente megfőztem, a maradék tejszínt hozzákevertem, rátekertem egy adag feketeborsot, meglocsoltam egy kis olívával és máris jöhet a tálalás.

Egyszerűen elkészíthető étel, vendégvárónak is tökéletes. A siker nem marad el.

Hozzávalók 2 főre:

  • 3 db csirkecomb
  • 20 dkg bébispenót
  • 30 dkg szélesmetélt
  • 1 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 5 dkg cheddar vagy parmezán
  • csirkefűszer keverék, bors, oregano, só, olívaolaj

 

 

 

Tökfőzelék

Tökfőzelék

Ki emlékszik a sulimenza ehetetlen, csirizes tökfőzelékére?😂

Te is visszaküldted anélkül, hogy ettél volna belőle, a konyhás nénik legnagyobb bánatára? És soha többé rá se néztél?

Ha hozok egy igazán finom receptet, kipróbálod?

Édesanyámtól így tanultam:

Egy kevés zsiradékon megfonnyasztottam a felkockázott hagymát, rádobtam egy csokor felaprózott kaprot, egy felkockázott zöldpaprikát, egy paradicsomot. Pirospaprikával megszórtam, belemorzsoltam egy zöldséges leveskockát, végül beleforgattam a gyalult tököt.

Fele-fele arányú víz és tej keverékével felöntöttem, hogy épp ellepje.

Lassú tűzön, néha kevergetve puhára főztem.

Belekevertem a tejfölt és egy kanálnyi liszttel megszórva sűrítettem.

Fasírttal tálaltam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 fej v.hagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl tej
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 3 ek. tejföl
  • 1 ek. liszt
  • pirospaprika

 

 

Paella…

Paella

Ha már ilyen gyönyörű napot hozott május, képzeletben repüljünk el a napsütötte Ibériába és kóstoljuk meg az egyik nemzeti ételüket, ahogy én készítem.

A rizst egy kávéskanál curryvel (sáfrány híján) és zöldségleves alaplével, lefedve, 150 fokos sütőben majdnem készre pároltam.

A mirelit rákokat kiolvasztottam, citromlével meglocsoltam és egy kevés olíván erős tűzön megpirítottam, majd félre tettem. 

A serpenyőben a felkarikázott csípős házikolbászt (chorizo híján) kisütöttem, majd ezt is félre raktam.

Felkockáztam egy fej lilahagymát, három gerezd fokhagymát, egy zöldpaprikát, fél csípős hegyes paprikát, egy nagyobb szem paradicsomot és az összeset együtt a serpenyőbe téve olíva olajon erős tűzön megkapattam. Friss feketeborsot daráltam rájuk és adagonként, kevergetve hozzáadtam a főtt rizst.

Felöntöttem kb. 2 dl zöldségleves alaplével és összepároltam őket, immáron alacsonyra véve a hőfokot.

A mirelit zöldborsó is belekerült, úgy egy maréknyi.

Óvatosan beleforgattam a rákokat és a kolbászkarikákat és nagyon alacsony hőfokon hagytam őket összeérni.

Tálaláskor frissen aprított petrezselyemmel szórtam meg a tetejét és citromgerezdekkel díszítettem. Finom, pikáns íz ad, ha egy keveset a kitálalt ételre csöpögtetünk.

 

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 bögre rizs
  • 30 dkg mirelit rák
  • 20 dkg csípős kolbász
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1/2 csípős hegyes paprika
  • 1 maréknyi mirelit zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 citrom
  • olíva olaj
  • 2 db zöldségleves kocka
  • őrölt bors

Paella

 

 

 

Haltöpörtyű pirított hagymával

 

Haltöpörtyű pirított hagymával

Együnk halat, legjobb falat!

Emlékeztek erre a szlogenre?

Tény, hogy a magyar ember kevés halat eszik. A karácsonyi halászlé, rántott ponty kivételével kevés az az alkalom, amikor hal kerül az asztalra.

Értem én, sajnos nem olcsó mulatság. Drága a hal. De! Néha tegyünk kivételt.

Hoztam nektek egy igen finom receptet.

Nincs ember, akinek ezek a finom falatkák ne ízlenének. Remek csemege! 

Csapjunk is bele az elkészítésébe. Roppant egyszerű és nagyon ízletes.

Az afrikai harcsafilét kb. 2×2 centiméteres kockákra vágtam, sóztam és hagytam állni benne egy órácskát.

Mindeközben a lisztet és a pirospaprikát összekevertem.

Beleforgattam a halkockákat és forró zsírban ropogósra sütöttem.

A hagymát felkarikáztam, a paprikás lisztben őket ismegforgattam és pirosra sütöttem őket is.

Friss bagettel tálaltam.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1/2 kg afrikai harcsafilé
  • 3 fej hagyma
  • a panírozáshoz liszt és pirospaprika

 

 

 

Pulled beef, a cafatos marhahús

Pulled beef, cafatos marhahús

Ha igazán finom ételre vágysz, ez legyen az!

Kevés előkészület, hosszú sütési idő. De megéri a várakozást, meglátod.

Az olajat összekevertem a bbq fűszerkeverékkel, a bbq szósszal, frissen őrölt feketeborssal és alaposan beledörzsöltem a marhahúsba. Késsel megszurkáltam, hogy a résekbe is jusson az isteni pácból.

A beáztatott római tálba tettem a húst és 175 fokra előmelegített sütőben 4 óra hosszat sütöttem úgy, hogy óránként megfordítottam.

A hús olyan puha lett, hogy villával a rostok mentén könnyedén lehetett cafatokra szedni. Ez is volt a cél.

Pulled beef, cafatos marhahús

A szétdarabolt húst a kisült húslé és pác keverékében összeforgattam. Így minden falatot átjártak az ízek.

Ehhez nem is való más köret, mint egy könnyű, kefíres dresszinggel készült saláta:

A jégsalátát szélesebb csíkokra, a koktélparadicsomot negyedekbe, a lilahagymát vékony szeletekre vagdostam.

A kefírbe egy gerezd lereszelt fokhagyma, pici só került. Ezzel locsoltam meg a zöldségkeveréket.

Jégsaláta, fokhagymás dresszinggel

Na jó, egy kis tortilla is kiváló köret hozzá.

Pazar!!!!!!

Hozzávalók:

  • 1/2 kg marhalapocka
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. bbq fűszerkeverék
  • 2 ek. bbq szósz
  • feketebors
  • 1/2 fej jégsaláta
  • pár darab koktélparadicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 dl kefír
  • 1 gerezd fokhagyma

Pulled beef, cafatos marhahús

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!