Konyhagyári capriccio

Kolozsvári rakott káposzta, a magam módján

Kolozsvári töltött káposzta

Tudnotok kell két dolgot: az egyik az, hogy nem vagyok oda a savanyúkáposztás ételekért (Édesem sem), a másik az, hogy mindig a saját csökönyös fejem után megyek, sosem követem a receptet pontosan. Az alkotás vágya mindig bennem van. 

Így voltam ezzel az étellel is. Az alapanyagok adottak voltak, de az elkészítés módja egy fél éjszaka nemalvás után tűélesen kirajzolódott bennem. Volt egy kis félsz, hogy Péternek hogy fog ízleni, mert ő számomra a  visszajelzés, hogy jól vagy rosszul csináltam valamit. A sok-sok kézcsók ebéd után megnyugtatott. 

Kolozsvári rakott káposzta

Lássunk is hozzá. Nem túl bonyolult étel ez, viszont időigényes. De időm, mint a tenger, szép komótosan hozzá is láttam.

Kevés zsírban megpirítottam a füstölt, húsos hasaalja szalonnát. A felét egy fazékba tettem és hozzá pirítottam a felkarikázott csípős kolbász. Ebben pirítottam meg erős tűzön az előzőleg átmosott és felvagdalt savanyú káposztát. Kicsi vörösbort adtam hozzá és hagytam párolódni úgy fél órát. Ha szükséges, kevés vízzel lehet pótolni.

A megmaradt szalonnához egy fej felkockázott hagymát adtam és miután puha lett, erős tűzön megkapattam az apró kicsi kockákra vagdosott bőrös malackarajt. Na ez újdonság, mert ugye az eredeti recept sertés darált húst ír. Annak rendje és módja szerint pörköltöt készítettem, egy felkockázott zöldpaprika és 3 gerezd fokhagyma társaságában. Sóztam, pirospaprikát, frissen őrölt borsot adtam hozzá.

Ez idő alatt a rizst bő vízben, egy fél marhahúsleves kockával puhára főztem.

Jöhet a Pataki tál. Az alját bezsíroztam és a káposzta felével megágyaztam. Rásimítottam a rizs felét, majd a pörkölt jött a sorban. Vékonyan megkentem tejföllel, majd a maradék rizs, káposzta zárta a sort. A tetejére két egész káposztalevél került. Majd ezt is bepacsmagoltam tejföllel. Koronaként beirdalt szalonnaszeleteket tettem rá.

175 fokra előmelegített sütőben, lefedve 1 órát sült. Lefedetlenül kapott még  10 percet, hogy a szalonna szépen megpiruljon.

Kolozsvári rakott káposzta

Hát kedveskéim! Aki ezt így nem próbálja ki, esélye sincs arra, hogy csettintsen a nyelvével és azt mondja, eeeez isteni volt.

Csak mondom, hogy életem első, de tuti nem utolsó rakott káposztája volt.

Ez a mennyiség kétszeri alkalomra lesz elég. És ugye azt mondják a bölcsek, a káposztát minél többször melegítjük, annál jobb.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg malackaraj
  • 1/2 kg savanyú szálas káposzta
  • 2 savanyú káposztalevél
  • 15 dkg füstölt hasaalja szalonna
  • 10 dkg csípős füstölt kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 marék rizs
  • 1/2 marhahúsleves kocka
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors, pirospaprika
  • 4 dl tejföl

 

 

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!