Nem múlhat el Szilveszter vagy Újév napja lencse nélkül.
De nem szerettem volna az unalmas lencsefőzeléket vagy lencsesalátát tálalni, ezért erre a finom, pikáns, tartalmas levesre esett a választásom.
Az újévi malacoldalas csont nélküli végéből kanyarítottam le egy kisebb darabot, amit felkockáztam.
Egy kanálnyi zsíron ropogósra sütöttem a húsos füstölt szalonnát és a felkarikázott csípős kolbászt. Egy fej apróra vágott hagymát megfonnyasztottam bennük, majd erős tűzön a húskockákra kérget sütöttem. Felöntöttem vízzel, beletettem az előzőleg másfél órát ázott lencsét, valamint a felkarikázott sárga- és fehérrépát. Fűszereztem sóval, borssal, babérlevéllel, pirospaprikával. Beletettem két citromkarikát, amitől olyan finom, pikáns íze lett, hogy magam is meglepődtem. (Most készítettem először, naná, hogy a saját fejem után mentem és az improvizálás eddig még mindig jót tett az ételeimnek)
Közepes lángon úgy 3/4 óra alatt puhára is főtt minden.
Friss kenyérrel tálaltam.
Azon gondolkodom, hogy egy kis tejföl jót tenne-e ennek a leveskének. Na, majd legközelebb, mert az utolsó cseppig elfogyott.
Édesem kézcsókjai most sem maradtak el, ami számomra a legnagyobb elismerés.
Hozzávalók 2 főre:
- 25 dkg malachús
- 25 dkg lencse
- 10 dkg húsos füstölt szalonna
- pár karika csípős kolbász
- 1 fej hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 karika citrom
- babérlevél, só, bors, pirospaprika
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: