Ha kovászos uborka készül, tagadhatatlanul itt a nyár.
Legyen az asztalon akár rántott hús, akár csirkepörkölt, vagy egy egyszerű zsíros kenyér, a kovászos uborka elmaradhatlan hozzájuk.
Elkészítése roppant egyszerű, csak jól kell időzíteni, meddig maradjon a meleg napsütésben. Bár azt mondják az okosok, nap nem is kell hozzá, elég, ha meleg van. No, én kipróbáltam így is, úgy is, mindkét alkalommal kiváló, ropogós ubim lett.
Ötliteres üvegbe szoktam eltenni.
Ehhez 2 kg közepes méretű uborkát vásároltam és egy szép nagy bokor kaprot.
Az uborkákat váltott vízben alaposan megmostam és a végeiket levagdostam.
A kapor felét az üveg aljába tettem és rápakolásztam szépem sorban az uborkákat. Melléjük szórtam 5-6 gerezd megtisztított fokhagymát és felöntöttem meleg, sós vízzel.
Miután nem mértem a só mennyiségét, támpontul annyit, hogy kóstoláskor egy kicsit sósabb ízt érezzünk.
A maradék kapor került a tetejére, végül egy szelet kenyér zárta a sort. A tetőt csak ráhelyezem, nem csavarom rá.
Mehetett is ki a taraszra. Kb. 2-3 nap kell a megéréséhez. Én a második nap az üveg közepéből kihalásztam egyet és ha annak a színe is megfakult, akkor biztosak lehetünk abban, kész van. Ha tutira akarok menni, akkor félbe vágok egyet és megkóstolom.
Az ubikat bedobozolom, rászűröm a levet és a hűtőben tárolom.
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek