Ha már 30 fok van kinn, mit számít már, hogy a konyhában bedurrantom a sütőt, hogy egy isteni pasticio készülhessen. Ha a görögök kibírják, akkor nekem a szemem se rebben. 😂
Persze, nem én lennék, ha ebbe az ételbe ne tennék egy kis csavart. 😎
Kezdjük is ezzel: egy kisebb padlizsánt apró kockákra vágtam és egy kevés, nagyon forró olívában megpirítottam egy nagyobb serpenyőben, sóztam, borsoztam, majd kiszedtem és félretettem.
Újból egy kis olívát öntöttem a serpenyőbe és egy felkockázott hagymát megpároltam benne. Felerősítettem a tüzet és a darált húst fehéredésig pirítottam.
Visszavettem a hőfokot, jöhet a fűszerezés: só, bors, oregano, reszelt fokhagyma, reszelt sárgarépa, egy csipetnyi szerecsendió és leheletnyi fahéj.
Felöntöttem egy doboz passzírozott paradicsommal és száraz vörösborral.
1 órát rotyogtattam lassú tűzön, időnként megkavargatva. Szép krémesre sűrűsödik.
Míg főtt a ragu, kifőztem egy adag pennét. Al dente!!! Ne főzzük túl, hisz még bekerül a sütőbe, ahol készre sül.
A besamelt is elkészítettem úgy, hogy a kész mártáshoz egy kocka fokhagymás, fűszeres krémsajtot kevertem és belereszeltem egy nagyobb gerezd fokhagymát.
Rétegezés: a tésztát egy kanálnyi besamellel és egy kanálnyi főzővízzel összekevertem és egy kerámia tálba tettem. Rákanalaztam a húsos ragut, a padlizsánkockákat, ráöntöttem a besamelt, végül reszelt cheddarral megszórtam.
Itt látod a rétegezést:
Mehet is a 200 fokos sütőbe fél órára, míg szép pirosra nem sül a teteje.
Fél órát hagytam hűlni, addig átjárja a ragu a tésztát és szép kockákra lehet szeletelni.
Hozzávalók:
- 25 dkg darált sertés hús
- 1 db kisebb padlizsán
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 dl száraz vörösbor
- 3 dl passzírozott paradicsom
- 1/2 liter besamel szósz
- 1 kocka fűszeres krémsajt
- 5 dkg Cheddar sajt
- só, bors, szerecsendió, fahéj
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: