Kaptam a piacon igen szép kacsazúzát. Az eredeti elképzelés pörkölt lett volna, de abban semmi kihívás. Szeretek az ízekkel kísérletezni, ezért gondoltam egyet, lássuk milyen ez a klasszikus étel zúzából.
Persze a köret sem hagyományos csőtészta, mert szerintem a tócsni sokkal jobban illik hozzá.
Egy kis történelmi visszatekintés után írom is a receptet:
“Az Esterházyak a művészeteken kívül a konyhaművészetnek is hódoltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ételkülönlegességek, melyek az Esterházy megnevezést viselik. Például a különlegesen finom és édes sütemény, az Esterházy torta, vagy a „klasszikus” rostélyos, illetve marhaszelet, melynek névadója állítólag Esterházy Pál Antal herceg külpolitikus, diplomata. Az Esterházy-rostélyost — amely a magyar konyha nemzetközi hírű ételspecialitása –, valószínűleg ő maga alkotta, vagy az ő útmutatása szerint készítette valamelyik neves szakácsmestere.” (forrás: google)
A recept a sajátom, csupán az ízvilág hasonlít az Eszterházy módra.
A zúzákat megtisztítottam, félbevágtam és egy fej apróra vágott hagymával, egy gerezd fokhagymával, egy felkockázott kápia paprikával, babérlevéllel, marhahúsleves kockás vízben, ami épp ellepi, közepes hőfokon puhára főztem. Elfővi kicsit a levét, amit egy pohárka fehérborral pótoltam. Kb. 1 óra a főzési ideje. A sárgarépa karikák a főzési idő végefelé kerültek bele.
A tejfölt, egy kávéskanálnyi mustárt, egy csapott evőkanál cukrot egy fél evőkanál liszttel összekevertem és behabartam a zúzát. Hagytam egyet rottyanni, hogy a lisztes íz ne érződjön. Egy kis frissen őrölt feketeborssal fűszereztem.
Köretnek tócsnit készítettem hozzá.
Mire elkészültem, a nap is kisütött picinkét, így sikerült a szabadban lefotóznom.
Azt hiszem, bekerül a kedvenceink közé, Édesem is elismerően csettintgetett. Az új étel kiállta a próbát.
Hozzávalók 2 főre:
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!