Van aki nem szereti? Van? Gyerekkorom szombati ebédje idéződik fel. Édesanyám nagyon finoman készítette. Amikor a szobámban éreztem a sülő szalonna illatát, tudtam, a mai ebéd rakott krumpli lesz, csemege uborkával.
Azt hinné az ember, ez egy egyszerű étel. Az is. Mégis könnyű elrontani. Kitűnő minőségű alapanyagok híján, nem lesz olyan az ízvilág, ahogy szeretnénk. Ezért én is remek alapanyagokat válogattam hozzá.
Jó minőségű burgonyát, isteni csípős kolbászt és remek füstölt szalonnát.
Innen már megy minden, mint a karikacsapás.
Héjában megfőztem a krumplit, keményre főztem a tojásokat.
A füstölt szalonnából vágtam 4 szép szeletet, beirdaltam és egy kevés libazsírban félig megsütöttem. A visszamaradt zsírban megsütöttem a karikára vágott kolbászt és a pici kockára vágott szalonnát.
A cseréptál aljára öntöttem kicsit a kisült zsírból és kezdődhet a rétegezés. Egy sor meghámozott, karikára vágott krumpli, kicsi locsolás a szalonnás zsírból, pici só, karikára vágott tojás és kolbász. Meglocsoltam a tejjel összekevert tejföllel.
Ez is újítás kicsit, sokkal szaftosabb lesz így az ételünk. 4 dl tejfölt 1 dl tejjel kevertem össze.
A rétegezést a krumplival fejeztem be. A tetejét a megmaradt tejes tejföllel meglocsoltam, rá került a kakastaréj szalonna és már mehetett is napozni a 200 fokra előmelegített sütőbe bő fél órára. Még kapott 10 percet légkeveréssel, hogy a piroslóra sült krumpli megörvendeztessen szemet, lelket.
Hozzávalók 2 főre:
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!