Stroganoff szűzérme krokettel

Nosztalgia étel került ma az asztalunkra. Még a 80-as évek elején jártam Krakkóban, ahol először ettem Stroganoff bélszínt. A séf az asztalunknál készítette el a szemünk láttára ezt a pazar ízvilágú ételt. Kedvencünkké is vált. Azóta többször is főztem, leginkább ünnepi alkalmakkor.

Péter szülinapi köszöntése 3. felvonásához ért, nagy a család, nehéz egy napra összeterelgetni őket. 

Szerintem ő sem bánta, hogy ismét egy fogára való étellel leptem meg.

A bélszín helyett szűzérméből készült, ami kicsit kedvezőbb árú és mit sem von le élvezeti értékéből.

A Stroganoff titka, hogy minden hozzávalót hasonló méretű csíkokra vágjunk fel.

Elővettem egy mélyebb wokot, a felcsíkozott szűzérmét sötét szójaszószban megforgattam és erős tűzön kevés olajban megpirítottam. 

Kiszedtem egy tálba.

Majd következett a gomba. Ezt is erős tűzön pirítottam. Fontos, hogy ne főjön, hanem piruljon.

Ezt is kiszedtem egy tálba.

Jöhet a szalonna. Miután kisült a zsírja, hozzáadtam a hagymát és az uborkát. Puhára pároltam. 

Visszatettem a húst és a gombát a wokba, vadfűszer keverékkel megszórtam, borsoztam, pár kocka piros kaliforniai paprikát dobtam rá és lassú tűzön összepároltam őket egy pohárka fehérbor társaságában.

Végül főzőtejszínt öntöttem bele és összeforraltam.

Burgonyakrokett volt a köret hozzá.

Hozzávalók 4 főre:

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 



Tovább a blogra »