Scampi buzara

A dalmát tengerpartot az elmúlt évtizedek alatt keresztül-kasul bejártuk. Talán ebből kiderül, a tenger szerelmesei vagyunk. A konyhájukat is nagyon szeretjük, végig is kóstoltuk az egész étlapot. Mégis ez az az étel, ami a leginkább a kedvencünkké vált. 

Pár éve, amikor Primosten mellett nyaraltunk épp a születésnapom idején, gondoltam egyet, ez lesz az ünnepi fogás. 

A scampi beszerzéséhez hajnalban keltünk, hogy idejében a halpiacra érjünk. Kapós a rák, hamar elfogy.

Szerencsénkre az utolsó kiló mintha ránk várt volna, a napcserzett halász boldogan mérte bele a kosarunkba, mehetett kedvenc kávézójába, hogy a napi sajtót elolvashassa.

Már csak a helyi “Pekará”-ba kellett betérnünk friss bagettért és indulhattunk is vissza szálláshelyünkre.

Kezdődhet a főzés. Ijedtségre semmi ok, nagyon egyszerű az elkészítése.

Egy jó nagy wokban olívát melegítettem és a nagyobb kockákra vágott hagymát egy kis só kíséretében megpároltam. Belekerült egy fejnyi megtisztított fokhagyma és néhány felszabdalt paradicsom. Fél liter száraz borral felöntöttem, kicsit utána sóztam, borsoztam és pár percig összeforraltam.

A scampikat folyó víz alatt megmostam (semmi más tisztítást nem igényel) és a boros raguhoz adtam. Lefedtem.

Kb. negyed óra, 20 perc alatt készre fő, a ragu kicsit besűrűsödik.

Tálra helyeztem a scampikat, ráöntöttem a ragut és durvára vágott petrezselyemmel megszórtam.

A napfényes, csendes öbölre néző teraszunkon a friss bagettel tunkolva ettük. Hát kell ennél több? 😍

Ja igen. Kell! 😅 Egy-két korsó jéghideg Karlovacko sör.

Hozzávalók 2 főre:

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 



Tovább a blogra »