Miközben készül az ebéd rádiót szoktam hallgatni. Ma sem volt másképp. Épp híreket mondtak, megemlítve, hogy mi, magyarok mennyire kevés halat eszünk. A magyarázat is megvan hozzá, hiszen a valamikori olcsó hal árak már rég a múltté. A jóval kétezer forint feletti kilós árak valóban nem túl barátiak.
Azért igyekszem időnként belecsempészni a hétvégi menübe.
Az afrikai törpeharcsa nagyon kellemes ízű hal, sokféleképp elkészíthető. Ma egy klasszikus magyar étel került az asztalunkra.
Nagy előnye, hogy a hal és a köret párhuzamosan készíthető, így nagyjából fél-háromnegyed óra alatt tálalható.
A harcsát nagyobb kockára vágtam, alaposan besóztam és egy órácskát hagytam békén.
A szalonnát felkockáztam és egy kanálnyi zsíron ropogósra sütöttem. A felét félre tettem a túrós csuszához.
A zsírban megfonnyasztottam a hagymát és a fokhagymát, majd erős tűzön megkapattam a halkockákat.
Mérsékeltem a tüzet, megszórtam pirospaprikával és máris jöhet bele a felszeletelt csípős és édes paprika, majd a paradicsom.
Óvatosan rázogatva – nehogy a hal összetörjön – összekevertem és egy decinyi száraz fehérbort öntöttem alá.
Addig pároltam, míg a zöldségek meg nem puhultak.
A halkockákat kiszedtem egy tálba és egy nagyon vékony lisztes tejfölös habarást készítettem. Visszatettem a haldarabokat és picit összerottyantottam.
Hozzávalók 2 főre:
A túrós csusza receptjét itt találjátok:
Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről!