Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Valami könnyebb ételre vágytunk, tudva, hogy karácsonykor csupa finom, de nehezebb finomságok kerülnek majdan az asztalunkra. 

Így esett a választásom a rakott zöldbabra. Persze, persze icipici sült szalonna azért el nem maradhatott. 🤣

Viszonylag gyorsan előkészíthető és míg a sütőben sült, volt időm becsomagolni az ajándékokat. 

Lássunk hozzá!

Bő, erősen sós vízben puhára főztem a mirelit zöldbabot, leszűrtem és félre tettem. Élénkzöld színe miatt jobban kedvelem, mint a sárgát, de nyilván abból is készülhet.

Egy serpenyőben szalonna kockákat pirítottam, majd a kisült zsírban megpároltam a hagymát. Rádobtam a darált húst és erős lángon fehéredésig sütöttem. Fűszereztem sóval, borssal, szárított kaporral, pirospaprikával és felaprózott fokhagymával. 

Alacsonyabbra vettem a hőfokot. Egy kevés vízzel felöntöttem, beleszórtam a rizst és még úgy negyed órát hagytam párolódni, hogy a rizsszemek félig megpuhuljanak. 

A tejfölt, az egész tojást, két duci gerezd reszelt fokhagymát és reszelt sajtot összekevertem. 

Jöhet a rétegezés! 

Egy kerámia tál aljára a zöldbab felét elterítettem. A darált húsos ragut ráhalmoztam és a tejfölös cucc felét ráöntöttem. A zöldbab másik fele került a tetejére és a maradék tejföl. 

Végül sajttal megszórtam, szalonna bóbitákat ültettem rá és már mehetett is a 180 fokos sütőbe nagyjából fél órára. 

Hozzávalók:

Ha tetszett az irományom, csatlakozz a Konyhagyári Capriccio facebook oldalához, le ne maradj a legújabb láblógatós receptekről! 



Tovább a blogra »